Asociația Comunelor din România a propus înființarea unui grup de lucru în cadrul Comitetul European al Regiunilor în care să fie implicați și reprezentanți ai APL din R.Moldova

  • 17 Decembrie 2021 12:27
Asociația Comunelor din România a propus înființarea unui grup de lucru în cadrul Comitetul European al Regiunilor în care să fie implicați și reprezentanți ai APL din R.Moldova

Asociația Comunelor din România (ACoR) a fost reprezentată la Forumul Liderilor Locali ai Parteneriatului Estic de către Emil Drăghici, primarul comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița și președinte al ACoR. Emil Drăghici a propus înființarea unui grup de lucru în cadrul Comitetul European al Regiunilor în care să fie implicați și reprezentanți ai APL din Republica Moldova.

„Adineauri, când vorbea președinta NALAS și a CALM Tatiana Badan, pe ecran a apărut un drapel. Stegulețul CALM-ului era împreună cu cel al Uniunii Europene. Colegii, prietenii și frații noștri din Republica Moldova își doreau în 2010, la crearea CALM-ului, dar și acum se văd împreună într-o Uniune Europeană. În acest context solicităm Comitetului European al Regiunilor să facă un grup de lucru separat cu colegii noștri din Republica Moldova, care să fie separat de CORLEAP, pentru CORLEAP este Parteneriatul Estic.  În relația cu Republica Moldova avem ceva mult mai special, avem două treimi din primarii satelor, comunelor și orașelor care sunt cetățeni români. Nu mai vorbesc și de alți aleși locali. Avem un teritoriu în afara UE condus de cetățeni ai UE. Așadar, cred că e în puterile noastre să înaintăm un demers Comitetului European al Regiunilor, unde sunt membru, pentru că altfel nu ne vom atinge scopul. Nu putem să mergem din întâlniri în întâlniri, fără elemente care să vizeze obiectivul foarte clar afișat  de președinta Tatiana Badan – CALM-ul lângă drapelul UE, altfel riscăm să nu facem nimic , să nu răspundem așteptărilor majorității cetățenilor.”

De asemenea, Emil Drăghici a solicitat secretarului General al Consiliului European al Municipalităților și Regiunilor (CEMR) Frederic Vallier, să constituie un grup de lucru la nivelul CEMR în care să fie implicați și reprezentanți ai APL din Republica Moldova.  „Ne dorim să apropiem CALM-ul de acest organism al nostru, al autorităților locale din Europa. Sunt convins că și ceilalți componenți ai NALAS-ului nu au de ce să nu fie de acord cu o astfel de propunere”, a conchis președintele ACoR.

Președinția NALAS (Rețeaua de Asociații ale Autorităților Locale din Sud-Est-ul Europei) este deținută timp de un an de către președinta CALM Tatiana Badan. 

Sursa: CALM.MD

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău