Asociația Brutarilor: Fiecare să stabilească individual prețul la pâine

  • 05 Septembrie 2015 12:01
Asociația Brutarilor: Fiecare să stabilească individual prețul la pâine

Asociația Brutarilor a emis un nou comunicat de presă pentru a-l rectifica pe cel precedent, din 13 august.

Astfel, asociația nu mai propune o majorare a prețului pâinii cu 15%, lăsând această decizie pe seama fiecărui producător în parte.

„Asociația Brutarilor din Republica Moldova informează că membrii asociației nu susțin majorarea în medie cu 15% a prețurilor la pâine, așa cum era specificat în comunicatul de presă din 13 august curent, și comunică că fiecare producător de pâine va decide de sine stătător tarifele la produsele de panificație, reieșind din propriile cheltuieli de producere”, se spune în comunicat.

Contactat de IPN, președintele asociației, Igor Cojuhari, și-a motivat decizia prin faptul că s-a anunțat revizuirea deciziei de majorare a tarifelor la gazele naturale și la energie electrică. „Unii producători au majorat prețul pâinii cu 1-2%, alții – cu 5%. La unele tipuri de pâine prețul a crescut chiar și cu 20%. La ora actuală, scad prețurile la făină și la grâu. În plus, dacă tarifele pentru gaze și energia electrică vor reveni la nivelul precedent, atunci majorarea prețului la pâine nu va fi necesară. Acest lucru ne determină ca fiecare agent economic să stabilească individual prețul, în funcție de cheltuielile pentru materia primă. Producătorii vor aprecia individual dacă vor majora prețul sau vor rămâne la cel vechi”, a declarat Igor Cojuhari.

Conducerea Consiliului Concurenței a anunțat vineri, 4 septembrie, după o discuție cu producătorii, că suspectează o înțelegere de cartel la majorarea prețului pâinii. Dacă aceasta se va adeveri, producătorii riscă sancțiuni sub formă de amendă, care poate varia de la 2% la 4% din cifra de afaceri pentru anul precedent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău