Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova lansează campania „Nu plagiatului!”
-
19 Aprilie 2022 10:19
Plagiatul a devenit tot mai răspândit în rândul copiilor și tinerilor care solicită informația operativ, fără investiții de timp și de gândire. Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova lansează campania de informare și învățare „Nu plagiatului!”, care sensibilizează publicul privind importanța respectării dreptului proprietății intelectuale și privind utilizarea etică și corectă a informației.
Beneficiarii direcți ai acestei campanii sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, care actualmente sunt prezenți des pe rețelele de socializare și comunicare, iar beneficiarii indirecți sunt bibliotecarii școlari și cadrele didactice. Prin intermediul sesiunilor de informare organizate de către experții bibliotecari, copiii și tinerii vor fi învățați să condamne plagiatul și vor fi îndemnați să se alăture mesajului campaniei de informare și învățare: „Nu plagiatului!”.
Solicitată de IPN, coordonatoarea management și dezvoltare instituțională în cadrul ABRM, Victoria Vasilica, menționează că motivul principal al lansării campaniei sunt rezultatele Raportului Național „Republica Moldova și Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor PISA 2018”.
„Raportul Național PISA din anul 2018 ne pune în gardă cu privire la rezultatele Republicii Moldova în acest raport. Și din acest motiv am decis să organizăm campania „Nu plagiatului!”, pentru a sensibiliza asupra acestei probleme. În plus, vrem să promovăm asemenea mesaje precum: informează-te corect”, „furtul intelectual la fel este un furt”, „plagiatul distruge gândirea”. Considerăm că aceste sesiuni de informare vor dezvolta gândirea critică a tinerilor. Vom diminua în acest fel plagiatul, mai ales cel digital. Copy/paste-ul este foarte răspândit în ultimul timp în rândul copiilor și tinerilor”, a spus Victoria Vasilica.
Membrii Asociației Bibliotecarilor sunt circa 1500 de bibliotecari de la nordul la sudul Moldovei, inclusiv reprezentanții bibliotecilor naționale. În campanie vor fi implicați bibliotecarii școlari în special, deoarece ei au acces la publicul-țintă.
Perioada de desfășurare a campaniei este aprilie-mai 2022. Aceasta face parte din programul de activități dedicate Zilei Mondiale a Cărții și a Drepturilor de Autor și Zilei Profesionale a Bibliotecarului. Campania este desfășurată în cadrul proiectului „Dezvoltarea Capacităților Organizațiilor Societății Civile “, implementat de ERIM și finanțat de Uniunea Europeană.