Asigurarea liberei circulații prin posturile Forțelor Mixte de Menținere a Păcii în atenția Comisiei Unificate de Control

  • 08 Februarie 15:48
Asigurarea liberei circulații prin posturile Forțelor Mixte de Menținere a Păcii în atenția Comisiei Unificate de Control

În cadrul reuniunii săptămânale a Comisiei Unificate de Control din 8 februarie 2024, care s-a desfășurat la Bender, au fost abordate incidentele la posturile Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

În special, a fost evidențiată repetarea cazurilor de stopare a autoturismelor misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova. S-a atras atenția că superiorii posturilor și șeful statului-major întrunit, delegați de Federația Rusă în Forțele Mixte de Menținere a Păcii, își încalcă atribuțiile atunci când admit asemenea situații, scrie oficial.md.

Reprezentanții Misiunii OSCE și ai Ucrainei în Comisia Unificată de Control, participanți la discuție, au menționat că cerințe neîntemeiate de îngrădire a circulației au fost aplicate și în privința lor.

Delegația Republicii Moldova a subliniat caracterul provocator al încălcărilor semnalate și a avertizat asupra consecințelor ce pot surveni, dacă nu se va renunța la abuzuri.

Totodată, Misiunea OSCE în Moldova a informat că echipele sale de monitorizare au realizat pe parcursul lunii ianuarie 24 de deplasări pe teren, constatând noi porțiuni de parapet metalic de-a lungul drumului ce separă localitățile Bender și Varnița, precum și prezența blocurilor de beton în același perimetru.

Cu referire la posturile de control ilegale ale Tiraspolului delegația Republicii Moldova și-a reiterat apelul privind eliminarea lor din Zona de Securitate. Propunerile delegației Chișinăului au fost respinse de exponenții Tiraspolului, care și-au demonstrat astfel lipsa interesului pentru a reorienta spre normalitate activitatea Comisiei Unificate de Control.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău