Așezările germane din Basarabia (1814 - 1940)

  • 06 Iulie 2015 12:51
Așezările germane din Basarabia (1814 - 1940)

O expoziție de fotografie care prezintă istoria așezărilor germane din Basarabia în perioada 1814 - 1940 va fi vernisată joi, la Muzeul Național al Țăranului Român din București, informează AGERPRES.

Expoziția este organizată de Ambasada Germaniei, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, și ea a mai fost prezentă în mai multe orașe din Republica Moldova, Ucraina, România, dar și în Germania și Statele Unite.

'Acum 200 de ani, țarul Alexandru I a invitat coloniști germani să se stabilească în teritoriul de lângă Marea Neagră, recent cucerit de la otomani, unde le-a promis libertate și drepturi de proprietate. De-a lungul istoriei de 125 de ani a așezărilor, germanii au dezvoltat aici o comunitate prosperă, autonomă și având o etică profund religioasă. Ca minoritate, într-o varietate diversă de comunități etnice și religioase, au conviețuit cu moldoveni, ruși, ucraineni, bulgari, evrei și alte grupuri etnice, într-o vecinătate liniștită', precizează sursa citată.

Aceeași sursă relatează că germanii basarabeni au scăpat deportării în Siberia în timpul Primului Război Mondial.

'În 1940, în urma Pactului Hitler-Stalin, etnicii germani au fost mutați în număr mare de către ofițerii SS și NKVD în Polonia ocupată. La începutul anului 1945, au trebuit să fugă și să își creeze o nouă viață în Germania divizată', se mai arată în comunicat.

Vernisajul va fi urmat, potrivit sursei citate, de filmul documentar 'Exodul de pe Dunăre', în regia lui Peter Forgacs, care va rula la Studioul Horia Bernea. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,03 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău