Așa-zisele forțe ruse de menținere a păcii în regiunea transnistreană au efectuat exerciții cu folosirea tehnicii din dotare fără a notifica Chișinăul

  • 19 Ianuarie 10:54
Așa-zisele forțe ruse de menținere a păcii în regiunea transnistreană au efectuat exerciții cu folosirea tehnicii din dotare fără a notifica Chișinăul

Așa-zisele forțe ruse de menținere a păcii în regiunea transnistreană au efectuat antrenamente cu folosirea armamentului și tehncii militare în data de 22 decembrie 2023, fără an otifica Chișinăul. transmite Radio Chișinău.

„Abordând problema respectării regimului Zonei de Securitate, membrii Delegației Republicii Moldova au semnat o declarație prin care au dezvăluit un alt caz de ignorare a actelor de bază ale Comisiei Unificate de Control, referindu-se la antrenamentele pe care le-a desfășurat contingentul militar al Forțelor de menținere a păcii ale Federației Ruse în data de 22 decembrie 2023.

Acțiunile s-au realizat la posturile Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, în afara punctelor de dislocare, cu utilizarea armelor, tehnicii și echipamentelor militare, unele tipuri dintre care nici nu au fost notificate ca fiind în dotarea contingentului militar. La fața locului erau prezenți doi comandanți militari, care la fel au încălcat regulamentul, întrucât nu dispuneau de aprobarea Comandamentului Militar Întrunit.

Concomitent, reprezentanții Federației Ruse și regiunii transnistrene au blocat deplasarea observatorilor militari pentru documentarea incidentelor. Antrenamentele în cauză au avut un ecou negativ asupra cetățenilor din localitățile apropiate, care și-au expus îngrijorarea în legătură cu sunetele înfricoșătoare de arme și posibile tensiuni nedorite în Zona de Securitate.

În context, Delegația Republicii Moldova a cerut cercetarea acestor încălcări, dar și elaborarea unor noi reglementări referitoare la modalitatea desfășurării antrenamentelor astfel încât să fie excluse asemenea acțiuni abuzive din partea unuia din contingentele militare ale Forțelor Mixte de Menținere a Păcii”, se arată în comunicatul Delegației Republicii Moldova la Comisia Unificată de Control.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău