Asasinatul unei familii de armeni de către un militar rus: similitudini cu Republica Moldova

  • 16 Ianuarie 2015 16:20
Asasinatul unei familii de armeni de către un militar rus: similitudini cu Republica Moldova

Cazul militarului rus suspectat că a omorât o familie de șase persoane în Armenia aduce în discuție un incident similar petrecut în Republica Moldova acum 3 ani, când tânărul Vadim Pisari a fost omorât de un alt militar rus.

Acest caz a fost în zona de securitate din preajma regiunii transnistrene. Procuratura Generală a Republicii Moldova a inițiat atunci o anchetă penală, însă a suspendat-o ulterior, pentru că militarul a părăsit teritoriul țării noastre. În Rusia, autoritățile au constatat că fapta acestuia nu are elemente de infracțiune și l-au achitat. 

După ce au fost epuizate căile de apărare la nivel național, atât în Republica Moldova, cât și în Federația Rusă, avocații familiei Pisari au depus o plângere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului împotriva ambelor Guverne. Avocații au solicitat examinarea de urgență a cazului, în noiembrie 2013, astfel încât se așteaptă foarte curând pronunțarea unei decizii, a declarat pentru Radio Chișinău, Alexandru Postică, jurist al Asociației Promo LEX.

Atât în Federația Rusă, cât și în Republica Moldova, au fost pornite cauze penale pe faptul comiterii omorului. Persoana învinuită, Cojuhari, se află la moment în Breansk și, conform Constituției Federației Ruse, cetățenii ruși nu pot fi extrădați pentru urmărire penală. Prin urmare, autoritățile Republicii Moldova au fost nevoite să suspende examinarea cauzei penale. În ceea ce privește autoritățile ruse, acestea au încetat procesul. În opinia lor, nu există nicio componență de infracțiune, deci soldatul rus a acționat conform statutului său și a avut dreptul să omoare un cetățean al Republicii Moldova, a declarat Alexandru Postică.

Cazul recent din Armenia, unde un soldat rus este suspectat că a omorât o familie de armeni, și care a scos zilele acestea un număr mare de protestatari în stradă, pare să fie similar celui al lui Vadim Pisari, și readuce în discuții întrebarea despre prezența militară rusă în ambele țări, este de părere Alexandru Postică.

Așa-numitul statut de pacificator vedem că eșuează. Soldații ruși nu pot fi considerați ca pacificatori. Nu se cunoaște care e scopul aflării lor pe teritoriul Republicii Moldova. Mai mult ca atât, vedem ca reprezintă un factor destabilizator și aceasta ne-o demonstrează și situația recentă din Armenia, a menționat Alexandru Postică.

Manifestații anti-rusești au avut loc ieri și continuă și astăzi în Armenia. Protestatarii cer ca militarul rus, care și-a recunoscut fapta și este acum sub jurisdicția Federației Ruse, să fie judecat în fața unui tribunal armean.

În ceea ce privește cazul lui Vadim Pisari, acesta a fost împușcat mortal pe 1 ianuarie 2012, de un militar rus, când traversa la volanul unui autoturism, zona unui post de control, pe podul de la Vadul-lui-Vodă. Incidentul a provocat proteste ale foștilor combatanți în războiul de pe Nistru și ale locuitorilor satelor din raionul Dubăsari, care au cerut scoaterea posturilor din zona de securitate și retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
10,52
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău