Asasinat la Berlin: Maas transmite Rusiei să se aștepte la noi consecințe dacă se confirmă complicitatea statului rus
-
12 August 2020 10:56
Ministrul de externe german Heiko Maas a avertizat marți Rusia împotriva unor noi consecințe dacă o instanța germană va decide că statul rus a fost complice la presupusa asasinare comandată a unui cetățean georgian la Berlin anul trecut, potrivit DPA.
'În cazul în care vor exista astfel de constatări în această decizie, se poate presupune că vom răspunde din nou', a declarat șeful diplomației germane după o întâlnire cu omologul său rus Serghei Lavrov la Moscova, unde s-a aflat într-o vizită de o zi.
Cu ocazia acestei vizite, Heiko Maas intenționa să clarifice o serie de probleme care au tensionat relațiile dintre Moscova și Berlin, în particular cazul uciderii unui georgian anul trecut la Berlin de către un asasin rus.
Această crimă a generat o furtună diplomatică între Germania și Rusia, inclusiv expulzări reciproce de diplomați și amenințări cu impunerea de sancțiuni. Un georgian de 40 de ani, care trăia în exil în Germania și care ar fi luptat 'în al doilea război ruso-cecen', a fost ucis în parcul Kleiner Tiergarten din Berlin de către un asasin trimis de serviciile speciale ruse, conform media germane și ruse.
'Acolo unde sunt necesare clarificări, o discuție deschisă este cel mai bun lucru', a menționat Maas într-un comunicat înainte de plecarea sa din Rusia, unde a efectuat prima sa vizită după declanșarea pandemiei de COVID-19.
Heiko Maas a declarat că nu este un secret că relațiile dintre cele două țări 'traversează o perioadă dificilă', după ce procurorul federal al Germaniei a acuzat guvernul rus de complicitate în crima de anul trecut de la Berlin, o acuzație dezmințită de Kremlin.
Totuși, cooperarea cu Rusia este esențială în eforturile de rezolvare a conflictelor din estul Ucrainei, din Libia și Siria, a spus ministrul german.
Vizita sa în Rusia a avut loc pe fondul tensiunilor în jurul proiectului de gazoduct Nord Stream 2, care a afectat relațiile dintre Germania și SUA.
Gazoductul, construit în prezent pe sub Marea Baltică, va extinde capacitatea conductei cu același nume aflată deja în funcțiune, urmând să transporte gaze rusești direct în Germania, cea mai mare economie a Europei.
SUA au impus sancțiuni împotriva acestui proiect, într-un stadiu aproape de finalizare, argumentând că respectiva conductă va crește dependența Uniunii Europene de Rusia în materie de hidrocarburi.
Oficiali germani au condamnat sancțiunile americane, iar unii critici susțin că SUA se opun noului proiect de conductă pentru că ar dori să vândă mai mult din gazul lor natural lichefiat Europei.
Heiko Maas a avut o discuție cu secretarul de stat american Mike Pompeo în weekend, în care și-a exprimat nemulțumirea față de amenințarea SUA cu noi sancțiuni în legătură cu Nord Stream 2.
După scurta escală la Moscova, ministrul german de externe urma să se deplaseze la Sankt-Petersburg pentru a aduce un omagiu victimelor asediului Leningradului (numele orașului din perioada sovietică) din partea Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a indicat biroul său într-un comunicat. Sute de mii de oameni au decedat în timpul asediului de peste doi ani, din 1941 până în 1944, în mare parte din cauza foametei, transmite AGERPRES.