Asasinarea lui Nemțov, în presa internațională

  • 02 Martie 2015 08:51
Asasinarea lui Nemțov, în presa internațională

REVISTA PRESEI INTERNAȚIONALE

Sub titlul "Asasinarea lui Nemțov nu face decât să sporească ura și frica", jurnalul Nezavisimaia Gazeta scrie că "în Rusia este extrem de periculos să te ocupi de anchete jurnalistice", este totodată "extrem de periculos să demaști o activitatea ilegală neonazistă", iar acum "este sigur că și să fii politician în opoziție este un lucru extrem de periculos".

Fost vicepremier, "Nemțov a fost împușcat chiar în centrul Moscovei, practic lângă zidurile Kremlinului", mai evidențiază cotidianul rus, cu concluzia că "în spatele unei asemenea insolențe se ascunde, de regulă, impresia că autorii vor scăpa nepedepsiți", căci "în Rusia este greu de imaginat o anchetă independentă într-un asasinat politic".

"Cu numai trei ore înainte de a muri, Boris Nemțov a acordat postului de radio Eho Moskvî un amplu interviu", relatează Gazeta Wyborcza, cu mențiunea că "în cursul discuției radiodifuzate l-a denunțat pe Putin ca fiind un 'specialist în minciuni și un mincinos patologic'", cu referire la implicarea unor soldați ruși în luptele din Ucraina.

Despre această "crimă în umbra Kremlinului" scrie și Financial Times, care face și un bilanț al "culturii violenței politice" din Rusia. Nemțov, un "apărător încăpățânat al valorilor democratice și al drepturilor omului", fusese "denunțat ca trădător de televiziunea de stat și era demonizat pe rețelele de socializare" pentru că "lua cuvântul împotriva corupției din statul rus și împotriva implicării Kremlinului în războiul din Ucraina", punctează cotidianul londonez. Iar de peste Ocean, New York Times apreciază că "după asasinarea lui Boris Nemțov, Rusia este învăluită de teamă". Cu explicația că "asasinatul ar putea deveni semnalul de revenire a violențelor mortale printre mai marii elitelor de la Moscova și a unui climat tot mai apăsător de teamă, pe scena politică rusească", atenționează cotidianul american.

Ziarul francez Liberation consemnează că demonstrația organizată la Moscova în semn de omagiu pentru politicianul disident au scos în stradă "între 20 și 70 de mii de manifestanți". Lumea întreagă "a fost șocată de asasinara opozantului rus Boris Nemțov", conchide Der Spiegel. Același cotidian german informează că "armata irakiană a lansat ofensiva împotriva Statului Islamic". Mai multe ziare străine atenționează între timp asupra pericolului care planează asupra patrimoniului arheologic din Irak și Siria.

 "Leagăn al civilizației, Mesopotamia din Antichitate a fost martora succesiunii mai multor imperii vaste, care au lăsat în urmă opere săpate în piatră", scrie Le Figaro, iar Le Soir consideră că "acțiunile distructive ale jihadiștilor merg dincolo de religie".

"Pierduți într-o lume în care nu-și găsesc locul", explică în continuare cotidianul belgian, "teroriștii vor să distrugă totul pentru a reîncepe de la zero conform legilor și valorilor lor". Într-un răspuns practic, "Muzeul național al Irakului își redeschide porțile după un deceniu", anunță Washington Post.

De mai multe zile, presa americană scrie despre vizita premierului israelian și discursul pe care acesta îl va susține în fața Congresului. În "cel mai important discurs al vieții sale", Benjamin Netanyahu "îi va cere socoteală lui Obama" în privința politicii față de Iran, citim în oficiosul de la Washington. "Netanyahu merge la Washington pentru 'misiunea istorică' de a garanta viitorul Israelului", notează cotidianul Haaretz, care este chiar mai atent la campania pentru alegerile legislative ce vor avea loc peste două săptămâni în Israel.

Premierul statului evreu "este gata să pledeze la Washington împotriva negocierilor privind programul nuclear al Republicii Islamice", remarcă Le Monde, în vreme ce The Guardian se întreabă dacă "Netanyahu este pe cale să ațâțe un război împotriva Iranului?". În orice caz, Le Figaro estimează că la Teheran "se va declanșa în curând un război de succesiune", întrucât ghidul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, "ar fi atins de o maladie gravă".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău