Asasinarea ambasadorului rus în 2016 | Turcia ordonă arestarea lui Gulen și a altor șapte persoane

  • 02 Aprilie 2018 15:36
Asasinarea ambasadorului rus în 2016 | Turcia ordonă arestarea lui Gulen și a altor șapte persoane

Turcia a emis mandate de arestare împotriva clericului Fethullah Gulen și a altor șapte persoane în legătură cu asasinarea ambasadorului Rusiei la Ankara, în decembrie 2016, a relatat cotidianul Haberturk în ediția de luni, cu o zi înaintea vizitei președintelui rus Vladimir Putin în Turcia, transmite Reuters.

Ambasadorul rus Andrei Karlov a fost împușcat mortal de un polițist care se afla în afara serviciului, cu prilejul deschiderii unei expoziții la Ankara, în decembrie 2016. Agresorul a strigat 'Allahu Akbar' și 'Nu uitați de Alep!', făcând referire, după toate aparențele, la implicarea militară a Rusiei în Siria. El a fost împușcat mortal de forțele de poliție la locul incidentului.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a susținut că în spatele asasinatului se află mișcarea lui Gulen, acuzație respinsă de acesta.

Potrivit Haberturk, cei opt împotriva cărora au fost emise mandate de arestare sunt acuzați că au ordonat asasinarea ambasadorului Karlov.

Fethullah Gulen, autoexilat în SUA, mai este acuzat de regimul de la Ankara de orchestrarea puciului eșuat din iulie 2016.

Potrivit cotidianului Hurriyet, alte șapte persone, printre care trei polițiști, au fost arestate până acum în legătură cu asasinarea diplomatului rus.

Asasinul era originar din Soke, din sud-vestul Turciei, regiune considerată una din cele mai secularizate din țară.

Conform presei de la acea vreme, tatăl atacatorului a declarat că fiul său a început să-și schimbe comportamentul după ce a intrat în academia de poliție, devenind mai religios.

Șeful statului rus, Vladimir Putin, sosește marți într-o vizită de două zile în Turcia, unde se va întâlni cu omologul său turc Tayyip Erdogan și cu președintele iranian Hassan Rouhani. Cele trei state sunt garantele negocierilor de pace de la Astana, care au instituit zone dezescaladare în Siria.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău