Asaltul asupra Capitoliului: Justiția a condamnat un american la cinci ani de închisoare

  • 18 Decembrie 2021 14:37
Asaltul asupra Capitoliului: Justiția a condamnat un american la cinci ani de închisoare

Un susținător al fostului președinte american Donald Trump a fost condamnat vineri la cinci ani de închisoare pentru agresarea poliției în atacul asupra clădirii Capitoliului, cea mai grea pedeapsă pronunțată până acum în numeroasele procese deschise după asaltul din 6 ianuarie, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Robert Scott Palmer, în vârstă de 54 de ani, a fost văzut purtând o jachetă cu steagul american și o șapca pe care se putea citi "Florida pentru Trump" în timp ce arunca cu scânduri, un stingător de incendiu și alte obiecte în poliția din apropierea Capitoliului. Bărbatul a încercat apoi să intre în clădire, dar a fost respins de spray-ul cu piper folosit de forțele de securitate, ceea nu l-a împiedicat să își continue acțiunea ofensivă până când a fost lovit de un glonț o de cauciuc.

Judecătoarea federală Tanya Chutkan i-a respins regretele scrise de mână, în care Palmer susținea că a fost păcălit de fostul președinte, pe care l-a calificat ca fiind tiranic."Mi-am dat seama că am fost mințiți", a scris el, referindu-se la susținătorii fostului președinte Trump.

Însă acuzarea a subliniat că, după aceste declarații înregistrate în octombrie, Robert Scott Palmer și-a apărat comportamentul, în timp ce în descrierea unei strângeri online de fonduri pentru a-l sprijini responsabilitatea violențelor era pusă pe seama poliției.

"Domnul Palmer s-a alăturat cu bună știință unui grup de revoltă cu intenția specifică de a se amesteca în procesul electoral național", a amintit procuratura într-un document destinat judecătorilor.

"Violența domnului Palmer a fost menită să promoveze obiectivul său politic: să saboteze alegerile democratice și transferul pașnic al puterii", a adăugat procuratura.

Pe 6 ianuarie, mii de susținători ai fostului președinte Donald Trump au luat cu asalt clădirea Congresului, în care au intrat cu forța pentru a-i împiedica pe aleșii americani să certifice victoria democratului Joe Biden la alegerile prezidențiale.

Până la această condamnare, cea mai grea pedeapsă pentru evenimentele din 6 ianuarie a fost de 41 de luni de închisoare, adică puțin peste trei ani, în cazul a doi americani condamnați pentru obstrucționarea procesului.

Peste 700 de persoane sunt urmărite penal în urma acestui atac, majoritatea pentru infracțiuni minore, cum ar fi intrarea neautorizată în Capitoliu. Câteva zeci sunt însă vizați și de urmăriri penale mai grele, în special de agresiune, folosire de arme letale și conspirație criminală. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău