Asalt la Capitoliu: „Șamanul” QAnon, condamnat la aproape trei ani și jumătate de închisoare

  • 17 Noiembrie 2021 20:11
Asalt la Capitoliu: „Șamanul” QAnon, condamnat la aproape trei ani și jumătate de închisoare
Foto: BBC

Jacob Chansley, un activist pro-Trump, care se declara șamanul Qanon, vopsit și purtând o pereche de coarne de bivol, unul din simbolurile atacului de la Capitoliul din 6 ianuarie, a fost condamnat miercuri la aproape trei ani și jumătate de închisoare de un tribunal din Washington, o pedeapsă mai ușoară decât cea pretinsă de acuzare, potrivit AFP.

Jacob Chansley, în vârstă de 34 de ani, „a devenit însăși imaginea” acestei zile de haos care zguduise democrația americană, a declarat judecătorul Royce Lamberth pronunțând o pedeapsă de 41 de luni de închisoare, scrie HotNews.ro.
 
„Ce ați făcut este groaznic”, a adăugat el, ținând cont în același timp de „remușcarea” acuzatului.
 
Înarmat cu o suliță și fără cămașă, acest autoproclamat „șaman” și aderent la teoriile conspirației nebuloasei QAnon a participat la invazia Congresului cu sute de susținători ai lui Donald Trump, pentru a împiedica aleșii să valideze victoria democratului Joe Biden la alegerile prezidențiale.
 
A intrat în Camera Senatului, s-a așezat pe scaunul rezervat vicepreședintelui Mike Pence și a lăsat un bilet în care spunea „Este doar o chestiune de timp, vine justiția!”.
 
Bărbatul din Phoenix, Arizona, a fost arestat la câteva zile după incident și se află în detenție de zece luni.
 
În septembrie, el a pledat vinovat pentru obstrucționarea procedurilor formale în instanța federală din Washington.
 
Procuratura a pretins 51 de luni de închisoare pe 10 noiembrie, care ar fi fost cea mai grea pedeapsă pronunțată împotriva unui participant la atacul din 6 ianuarie, chiar dacă s-a renunțat la acuzațiile de violență.

Jacob Chansley spune că s-a dezis de QAnon și că este un om bun care ”s-a rătăcit” puțin

Această pedeapsă severă „va fi suficientă pentru a descuraja pentru totdeauna orice faptă penală de acest gen”, a explicat miercuri procurorul Kimberly Paschall. „Justiția nu va sta cu mâinile în brațe când atacați transferul pașnic al puterii”.
 
Pentru a-i explica gravitatea, ea a amintit că Jacob Chansley a postat „mesaje vitriolice” pe rețelele de socializare împotriva „politicienilor corupți și trădătorilor din guvern” cu mult înainte de evenimentele din 6 ianuarie.
 
„Dacă acuzatul ar fi fost pașnic, nu ar fi fost aici astăzi”, a spus ea.
 
„O mulțime care asaltează Capitoliul cu scopul de a perturba activitățile parlamentarilor nu este pașnică”, a explicat ea.
 
Vorbind pe larg cu judecătorul, Jacob Chansley a susținut că „nu este un criminal periculos”, ci că suferă de „tulburări de personalitate” pe care vrea să le vindece pentru a deveni un „om mai bun”.
 
„Nu sunt un om violent, nici un insurgent și cu siguranță nici un terorist. Sunt doar un om bun care a încălcat legea”, a explicat el, asigurând că crede „în libertate, în lege și în ordine și în responsabilitate”.
 
Plasat în izolare în închisoare, a spus că a avut timp să se privească în oglindă pentru a-și spune: „Băi, chiar te-ai rătăcit”.
 
Înainte de judecată, avocatul său Albert Watkins a asigurat că Jacob Chansley a repudiat de atunci mișcarea QAnon și a spus că este „dezamăgit” de Donald Trump.
 
Un total de 664 de persoane au fost acuzate pentru participarea lor la atacul de la Capitoliu.
 
Cinci persoane au murit în timpul sau la scurt timp după atac, inclusiv un ofițer de poliție și o femeie protestatară ucisă de un ofițer în interiorul clădirii.
 
În plus, doi polițiști s-au sinucis în zilele și săptămânile care au urmat, fără a fi stabilită o legătură directă.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău