Aruncarea plasticului în apele navigabile este o acțiune ''criminală'', a spus papa Francisc într-un interviu televizat
-
07 Februarie 2022 12:28
Aruncarea deșeurilor din plastic în apele navigabile este o acțiune ''criminală'' și trebuie să înceteze dacă umanitatea dorește să salveze planeta pentru generațiile viitoare, a spus papa Francisc într-un interviu de televiziune difuzat duminică, potrivit Reuters și DPA, citat de AGERPRES.
În cadrul interviului cu durata de o oră, difuzat de postul de televiziune Channel 3 al televiziunii publice italiene RAI, suveranul pontif a reiterat câteva dintre temele cheie ale pontificatului său - condamnarea cheltuielile excesive pentru armament, apărarea drepturilor migranților și condamnarea rigidității ideologice a conservatorilor din cadrul Bisericii.
Papa Francisc, care a făcut din tema protejării mediului înconjurător unul dintre fundamentele pontificatului său, a povestit că, la un moment dat, s-a întâlnit cu mai mulți pescari italieni care i-au spus că au descoperit multe tone de plastic în Marea Adriatică. La următoarea întâlnire, aceștia i-au relatat că au descoperit o cantitate de două ori mai mare și și-au asumat sarcina de a ajuta la curățarea parțială a apelor.
''Aruncarea plasticului în mare este un gest criminal. Distruge biodiversitatea, distruge planeta, distruge totul'', a spus papa Francisc.
''Protejarea creației este un (proces) educațional în care trebuie să ne implicăm'', a adăugat suveranul pontif, menționând o melodie a cântărețului brazilian Roberto Carlos, în care un băiat își întreabă tatăl ''de ce nu mai cântă râul'', iar tatăl îi răspunde ''pentru că l-am distrus''.
Rugat să ofere mai multe detalii despre gusturile sale muzicale, papa Francisc, care a făcut o vizită-surpriză la un magazin de muzică din Roma luna trecută, a spus că în general preferă muzica clasică, dar și tangoul.
Întrebat dacă a dansat tangou în tinerețe pe când se afla în Argentina natală, suveranul pontif, în vârstă de 85 de ani, a răspuns astfel: ''Un porteno care nu dansează tangou nu este un porteno''. "Porteno" este un cuvânt spaniol care desemnează locuitorii din Buenos Aires, orașul natal al suveranului pontif.
Drept răspuns la o întrebare despre război, papa Francisc a spus: ''Gândiți-vă puțin! Dacă am sista producția de arme pentru un an, am putea hrăni și educa întreaga omenire. Ne-am obișnuit cu războaiele. Este dur, dar acesta este adevărul''.
Suveranul pontif nu a oferit detalii despre sursa datelor statistice pe care le-a menționat, dar cu alte ocazii a făcut apel la interzicerea totală a armelor nucleare, argumentând că și simpla posesie a acestora în scopuri disuasive este imorală.
Liderul de la Vatican a făcut apel ca bugetul pentru înarmare să fie redirecționat pentru sprijinirea persoanelor nevoiașe și pentru cercetare, astfel încât să poată fi prevenite viitoare pandemii.
Papa Francisc a făcut din nou apel la Uniunea Europeană să distribuie migranții care ajung în Italia și Spania venind din Africa de Nord către toate țările din UE, pentru a nu se crea o presiune excesivă doar asupra câtorva state.
Interviul, realizat de gazda popularei emisiuni duminicale ''Che Tempo Che Fa'', Fabio Fazio, a fost difuzat printr-o transmisiune prin satelit între studiourile RAI din Milano și vila Santa Marta, reședința papei din Vatican.
Papa Francisc a renunțat la apartamentele vaste, dar izolate, situate în Palatul Apostolic din Vatican, folosit de predecesorii săi. Suveranul pontif locuiește într-un apartament modest din vila Santa Marta, servind de obicei masa în spațiul comun și mergând singur cu liftul.
Suveranul pontif spune că a ales să locuiască acolo întrucât ''nu era un sfânt'' asemenea predecesorilor săi și pentru că are nevoie să se afle în mijlocul oamenilor pe cât de mult posibil. Suveranul pontif a mai spus că are prieteni ''puțini, dar adevărați''.
Potrivit DPA, în cadrul aceluiași interviu, întrebat de Fabio Fazio de ce crede că Dumnezeu ar permite suferința copiilor, papa Francisc a răspuns astfel: ''Nu am nicio explicație pentru acest lucru. Am credință și încerc să-L iubesc pe Dumnezeu, creatorul meu. Dar la întrebarea de ce suferă copiii, nu am niciun răspuns''.
Suveranul pontif a mai spus că, în opinia sa, bârfa și agresivitatea reprezintă pericole mari în societatea noastră.
Papa Francisc a condamnat agresivitatea din vremurile actuale, așa cum este prezentă ea, de exemplu, la copii. ''Mă gândesc la școli, la agresivitate'', a mai spus liderul de la Vatican.
Câteodată, agresiunea vine din lucruri mărunte, cum ar fi bârfa, o practică pe care suveranul pontif a condamnat-o sever și cu alte ocazii.
Defăimarea poate destrăma familii și comunități. ''Bârfa distruge identitatea'', a avertizat papa Francisc, scrie DPA.