Artistul de tatuaje, contabilul elvețian și oligarhul rus. Schemele prin care miliardarii lui Putin își ascund averile

  • 12 Aprilie 2022 11:07
Artistul de tatuaje, contabilul elvețian și oligarhul rus. Schemele prin care miliardarii lui Putin își ascund averile

Documente secrete consultate de BBC în urma uriașei scurgeri de informații cunoscute sub numele de Pandora Papers, arată felul în care unul din principalii oligarhi ai lui Vladimir Putin a reușit să tranzacționeze sute de milioane de dolari fără a putea fi identificat drept beneficiarul final al acestor tranzacții. O investigație internațională dezvăluie slăbiciunile sistemului bancar internațional și tertipurile la care unul dintre acești oligarhi - Suleiman Kerimov - a apelat pentru a-și ascunde uriașa sa avere și pune, în același timp, sub semnul întrebării eficiența actualelor sancțiuni occidentale impuse magnaților și politicienilor ruși.

Un artist de tatuaje elvețian a transferat de-a lungul timpului 300 de milioane de dolari în conturile unor firme controlate de oligarhul rus Suleiman Kerimov. Alte tranzacții „invizibile”, în valoare de 700 de milioane de dolari, au fost realizate fără dificultate în perioada 2010-2015, în beneficiul aceluiași oligarh, scrie digi24.ro.

Acestea sunt câteva din principalele dezvăluiri ale unei ample anchete realizate de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (International Consortium of Investigative Journalists - ICIJ), în urma scurgerilor de informații Pandora Papers.

Ancheta publicată de BBC dezvăluie eșecul sistemului bancar internațional în identificarea beneficiarului real al unor tranzacții suspecte în valoare de sute de milioane de dolari.

Astfel, băncile implicate în tranzacții nu au putut afla cine e proprietarul companiei care a beneficiat de sutele de milioane de dolari tranzacționate - ceea ce pune sub semnul întrebării capacitățile guvernelor de a identifica precis și a bloca conturile celor vizați de actualele sancțiuni occidentale impuse Rusiei.

Oligarhul Suleiman Kerimov, „magnatul aurului” rusesc

Oligarhul rus Suleiman Kerimov deține ori s-a aflat de-a lungul timpului în posesia mai multor proprietăți imobiliare de lux pe Riviera Franceză și în Londra. El și-a făcut o carieră investind în companii aflate în dificultate din Rusia. A pierdut miliarde în criza din 2008, dar și-a revenit după ce a pariat pe ceea ce este acum cel mai mare producător de aur din Rusia, Polius.

Aproape 20 de magnati ruși au fost direct vizați de sancțiunile Occidentului impuse Rusiei la doar câteva zile după invadarea Ucrainei. Acești oligarhi unt oameni-cheie din anturajul lui Vladimir Putin. Ei reprezintă pilonii principali prin care Kremlinul a controlat domenii importante din economie.

De altfel, la doar câteva ore după ce Rusia a început invadarea Ucrainei, președintele Vladimir Putin a convocat la Kremlin 37 dintre cei mai importanți oameni de afaceri ai țării, inclusiv 12 oligarhi. Doi dintre miliardari, Mihail Guțeriev și Suleiman Kerimov, se aflau deja sub sancțiuni.

Kerimov era deja vizat de sancțiunile SUA încă din 2018, în calitatea sa de oficial guvernamental al Federației Ruse și ca fost parlamentar, membru atât în Camera inferioară (Duma), cât și în cea superioară (Consiliul Federației Ruse).

Documentele intrate în posesia BBC, arată cum a reușit oligarhul rus să-și ascundă averea cu ajutorul unor asociați și al unor companii-fantomă.

Kerimov a fost arestat în Franța în noiembrie 2017, acuzat de spălare de bani și evaziune fiscală, în urma achiziționării mai multor proprietăți de lux pe Riviera Franceză între 2006 și 2010.

O astfel de vilă a fost vândută în 2008 contra sumei de 35 milioane de euro, dar procurorii francezi au decoperit că prețul real al achiziției afost de 127 milioane de euro.

Vila a fost vândută unei companii elvețiene  - Swiru Holding - al cărei proprietar era un contabil elvețian, Alexand Studhalter. Contabilul figura ca proprietar în actele altor patru imobile de lux care au ajuns ulterior în proprietatea fiicelor lui Kerimov.

În realitate, conform procurorilor, Studhalter acționa ca un paravan pentru Kerimov, adevăratul proprietar.

În cele din urmă, o curte de apel franceză a respins acuzațiile procurorilor, iar în 2020, compania elvețiană a recunoscut acuzația de evaziune fiscală și a acceptate să plătească o amendă de 1,4 milioane de euro.

Misteriosul artist de tatuaje elvețian implicat în tranzacții de 100 de milioane de dolari

O schemă similară a fost folosită și în cazul unor tranzacții în cartierele rezidențiale de lux din Londra, inclusiv un imobil vândut în 2013 contra sumei de 80 de milioane de lire sterline - una din cele mai valoroase tranzacții imobiliare din Marea Britanie.

Compania implicată în aceste tranzacții a fost aceeași Swiru Holding, din Elveția. De altfel, documentele Pandora Papers arată cum compania elvețiană se află în centrul unei rețele internaționale de firme implicate în transferuri de sute de milioane de dolari care au legătură cu oligarhul rus.

Alte tranzacții dubioase l-au scos în evidență pe un oarecare Renato Coppo, un artist de tatuaje elvețian, proprietar al unei companii înregistrate în Insulele Virgine Britanice. Administratorul companiei: aceeași companie elvețiană Swiru Holding.

Compania artistului de tatuaje a transferat în 2013 o sumă de 100 de milioane de dolari către o firmă despre care se presupune că e controlată de oligarhul Kerimov.

Acest gen de tranzacții au declanșat o alertă la banca americană BNY Mellon, care a înaintat un raport Trezorerie americane. Banca nu a reușit însă să-l identifice pe misteriosul artist de tatuaje și nici pe destinatarul final al tranzacției.

În total, în perioada 2010-2015, au fost raportate autoritățile americane tranzacții suspecte în valoare de 700 de milioane de dolari, dar instituțiile bancare au eșuat în identificarea proprietarilor reali aflați în spatele firmelor rusești implicate în aceste tranzacții.

Printre alte active administrate de compania elvețiană Swiru Holding și despre care se crede că aparțin în realitate lui Suleiman Kerimov se numără un avion Boeing 737 și un superyacht estimat la 150 de milioane de dolari, conform investigației BBC.

Timp de zeci de ani, oligarhii ruși au plimbat zeci de miliarde de dolari prin companii-fantomă și conturi offshore, pentru a le pierde urma. În urma sancțiunilor impuse Rusiei pentru invazia în Ucraina, țări din toată lumea încearcă să găsească acești bani și să-i confiște, mai arată BBC.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău