Armistițiul din estul Ucrainei, confirmat de ambele părți aflate în conflict

  • 09 Decembrie 2014 20:38
Armistițiul din estul Ucrainei, confirmat de ambele părți aflate în conflict

Autoritățile de la Kiev și cele ale autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk au confirmat intrarea în vigoare a încetării focului în zona confruntărilor militare din estul Ucrainei, iar până la această oră moratoriul pare să fie respectat.

Însă negocierile de pace care ar fi trebuit să însoțească acest armistițiu au fost amânate pentru o dată încă neprecizată, notează Rador.

Joia trecută, președintele Poroșenko a declarat ziua de 9 decembrie “zi a liniștii”, când toate acțiunile militare din Donbas trebuie să înceteze, pentru a permite realizarea acordurilor de armistițiu de la Minsk. Încetarea focului trebuie să creeze condițiile și pentru prima, după o lungă pauză, reuniune a Grupului de Contact pentru Ucraina. Propusă inițial să aibă loc astăzi, la Minsk, ea a fost amânată, la cererea separatiștilor, pentru vineri 12 decembrie. Însă așa cum a precizat astăzi liderul de la Lugansk, Igor Plotnițki, această dată nu este încă definitivă. Tot astăzi, vicepreședintele parlamentului autoproclamatei republici Donețk, Denis Pușilin, a anunțat că reuniunea de la Minsk va fi precedată de o teleconferință a membrilor Grupului de Contact în cadrul căreia vor fi discutate respectarea încetării focului și retragerea de pe poziții de către ambele părți a artileriei și artileriei cu reacție, schimbul de prizonieri, ridicarea graduală a blocadei economice a Donbasului, impusă de Ucraina, dar și intrarea in vigoare a legii ucrainene privind statutul special al Donbasului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău