Armenia s-a alăturat oficial Curții Penale Internaționale. Putin poate fi arestat dacă ajunge la Erevan

  • 01 Februarie 10:08
Armenia s-a alăturat oficial Curții Penale Internaționale. Putin poate fi arestat dacă ajunge la Erevan

Armenia a devenit oficial stat parte la Statutul Curții Penale Internaționale (CPI), a anunțat joi o sursă oficială, o decizie pe care Rusia, aliatul ei tradițional, a considerat-o inamicală, scrie AFP citată de Agerpres.

"Statutul de la Roma (instituind CPI) a intrat oficial în vigoare pentru Armenia la 1 februarie", a anunțat pentru AFP reprezentantul armean pentru afaceri juridice, Eghișe Kirakosian, ceea ce Rusia a descris deja drept o "decizie inamicală".

În martie, tribunalul internațional cu sediul la Haga a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, pentru că a organizat sau autorizat deportarea ilegală de copii ucraineni în Rusia.

Erevanul are acum obligația să-l aresteze pe președintele rus dacă acesta pune piciorul pe teritoriul său.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat în octombrie că Armenia a luat "o decizie greșită" ratificând Statutul de la Roma.

Premierul armean, Nikol Pașinian, a încercat să liniștească temerile Kremlinului, asigurând că decizia nu este îndreptată împotriva Rusiei.

"Prin aderarea la CPI, Armenia se dotează cu instrumente serioase pentru a preveni crimele de război și crimele împotriva umanității pe teritoriul său", a subliniat Eghișe Kirakosian.

"Asta se referă în primul rând la Azerbaidjan", cu care Armenia a purtat două războaie pentru regiunea disputată Nagorno-Karabah, a adăugat el.

Dar decizia armeană ilustrează divergențele care sunt pe cale să se adâncească între Moscova și Erevan, Armenia reproșând Rusiei aparenta sa inacțiune în conflictul de lungă durată dintre Armenia și vecinul său Azerbaidjan.

În septembrie, forțele azere au invadat într-o ofensivă fulger Nagorno-Karabah, unde erau desfășurate trupe rusești de menținere a păcii și au obținut capitularea forțelor separatiste armene care controlau regiunea de zeci de ani.

Armenia a semnat Tratatul de la Roma în 1999, dar nu l-a ratificat, invocând contradicții cu Constituția țării.

Curtea Constituțională a declarat în martie că aceste obstacole au fost înlăturate după ce Armenia a adoptat o nouă Constituție în 2015.

În octombrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat ratificarea Statutului, declarând că "lumea se micșorează pentru autocratul de la Kremlin".

Pentru analistul independent Vigen Hakobian, "Armenia a sperat, fără îndoială, prin aderarea la CPI să primească garanții de securitate din partea Occidentului".

"Dar se pare că ea și-a tensionat relațiile cu Rusia fără să le primească", a declarat el pentru AFP.

Înființată în 2002, CPI este singura jurisdicție internațională independentă care investighează crimele de genocid, crimele de război, crimele împotriva umanității și crimele de agresiune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău