Armenia: Mii de persoane aduc un omagiu victimelor conflictului din Nagorno-Karabah

  • 19 Decembrie 2020 15:25
Armenia: Mii de persoane aduc un omagiu victimelor conflictului din Nagorno-Karabah

Mii de armeni, în frunte cu prim-ministrul Nikol Pashinyan, au defilat sâmbătă la Erevan în memoria victimelor conflictului cu Azerbaidjan pentru controlul asupra Nagorno-Karabah, regiune separatistă azeră, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Armenia a intrat sâmbătă în trei zile de doliu în memoria celor uciși în conflict.

După șase săptămâni de confruntări, Azerbaidjanul și Armenia au semnat la 9 noiembrie un acord privind încheierea ostilităților și care a consacrat înfrângerea Armeniei.

'Întreaga națiune a trăit și traversează un coșmar', a declarat Nikol Pachinyan într-o alocuțiune video înainte de a conduce procesiunea spre memorialul din Erevan unde sunt îngropate victimele.

'Uneori, pare că toate visurile noastre sunt sfărâmate și optimismul nostru distrus', a continuat el.

Opoziția, care a chemat la grevă generală de pe 22 decembrie pentru a forța demisia lui Pashinyan, are programat sâmbătă un marș concurent.

Ajuns la putere în urma unei revoluții pașnice în 2018 întruchipând speranțele populației de înlăturare a elitelor post-sovietice corupte, Nikol Pashinyan, în vârstă de 45 de ani, este foarte criticat după înfrângerea suferită de forțele armene în fața armatei azere în Nagorno-Karabah.

Peste 5.000 de oameni, inclusiv civili, au fost uciși în cele două foste republici sovietice în conflictul izbucnit la sfârșitul lunii septembrie.

Un acord umilitor pentru Armenia a fost semnat sub egida Moscovei la 9 noiembrie, oferind câștiguri teritoriale importante Azerbaidjanului, susținut de Turcia.

Acordul a provocat furie în Armenia, unde opoziția manifestează aproape zilnic pentru a obține demisia premierului, calificat drept 'trădător'.

Pashinyan și-a recunoscut responsabilitatea în această înfrângere, dar a exclus o demisie, subliniind că responsabilii săi militari și liderii din Karabah i-au cerut să semneze documentul pentru a asigura supraviețuirea republicii autoproclamate, pe cale de a fi invadată de forțele azere.

În baza acordului semnat, Rusia a desfășurat în jur de 2.000 de soldați de menținere a păcii în Nagorno-Karabakh.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău