Armenia acuză Azerbaidjanul că „a invadat” partea din Nagorno-Karabah controlată de ruși, Baku neagă

  • 25 Martie 2022 15:02
Armenia acuză Azerbaidjanul că „a invadat” partea din Nagorno-Karabah controlată de ruși, Baku neagă

Armenia a acuzat vineri Azerbaidjanul că „a invadat” enclava Nagorno-Karabah în partea controlată de „forțele de pacificare” ruse desfășurate în regiune la finalul războiului din toamna anului 2020 dintre cele două țări, lucru negat de Baku, care a afirmat în schimb că „delimitează punctele de amplasare” ale trupelor, transmite EFE, potrivit Agerpres.

„Invazia forțelor armate ale Azerbaidjanului care a început la 24 martie în localitatea Paruh, din regiunea Askeran, în zona de responsabilitate a pacificatorilor ruși, continuă”, a informat Ministerul Afacerilor Externe al Armeniei într-un comunicat.

Erevanul insistă că „situația din Nagorno-Karabah continuă să fie tensionată”.

Diplomația armeană și-a exprimat încrederea că partea rusă, care acționează ca garant al respectării armistițiului în regiune, va lua măsuri pentru „retragerea imediată a unităților forțelor armate ale Azerbaidjanului” din zona de responsabilitate a contingentului rus.

La rândul său, Baku a negat într-un comunicat că s-ar fi produs lupte în zonă, cu ajutorul dronelor, și a dat asigurări că realizează un proces de cartografiere „precisă” a punctelor de amplasare a efectivelor „fără folosirea forței”.

„Rapoartele provocatoare difuzate de partea armeană cu privire la presupuse confruntări militare, cu ajutorul aparatelor fără pilot, pe teritoriul Azerbaidjanului, unde este desfășurat temporar un contingent rusesc de menținere a păcii, și referitoare la moartea unor militari azeri sunt minciuni”, a subliniat MAE azer.

Situația din regiune a fost discutată joi noaptea de miniștrii apărării din Armenia, Suren Papikian, și din Rusia, Serghei Șoigu, scrie EFE.

Noile tensiuni din zonă au făcut obiectul unei discuții telefonice pe care au avut-o joi ministrul de externe armean, Ararat Mirzoian, și secretarul de stat adjunct al SUA, Karen Donfried, adaugă sursa citată.

Ca urmare a războiului din toamna anului 2020, Erevanul a pierdut controlul asupra a mai bine de două treimi din teritoriile din Nagorno-Karabah - teritoriu azer populat majoritar de armeni - și împrejurimi, pe care le controla din anii 1990.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău