Armata Ucrainei, cu ochii pe Transnistria (Revista presei)

  • 18 Mai 10:44
Armata Ucrainei, cu ochii pe Transnistria (Revista presei)

Dodon ar putea fi cercetat penal în așa zisul „dosarul kuliokului”, anunță ZDG. Curtea de Apel Chișinău a casat Hotărârea Judecătoriei Chișinău privind menținerea Ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva socialistului. Despre asta a anunțat fostul deputat Iurie Reniță pe pagina sa de Facebook. Astfel „PG are acum toate posibilitățile să facă o investigație imparțială” spune Iurie Reniță. În martie 2020, Procuratura Anticorupție (PA) a dispus neînceperea urmăririi penale pe faptul pretinsei finanțări ilegale a PSRM, în baza imaginilor video de la negocierile care au avut loc în iunie 2019 la sediul PDM între Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc. Motivul invocat de procurori era că această faptă „nu întrunește elementele constituitive ale vreunei infracțiuni”.

Milionarii de la BNM de care depinde soarta inflației și a leului, sub acest titlu

Mold-Street publică un articol despre  salariile șefilor de la BNM. Consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul economic, Veaceslav Negruța, a sugerat printr-o postare pe Facebook, că inflația galopantă cu care se confruntă țara noastră este cauzată inclusiv de inacțiunea Băncii Naționale a Moldovei în anul 2021. În replică, Guvernatorul BNM a explicat inflația exorbitantă din ultima perioadă prin ponderea mare a produselor alimentare în coșul minim de consum, economia mică și deschisă, dar și dezechilibrul în economie, care se trage din trecut sub formă de tarife la servicii neajustate la timp. În special este vorba de neajustarea la timp a tarifelor la gaze, energie, transport public etc, care deseori au fost amânate pe criterii politice. Președintele Parlamentului Igor Grosu ia sugerat Guvernatorului BNM ca acesta să se dea mai puțin cu prognozele, dar să intervină promt pentru a tempera inflația.

În plus joi, 12 mai, la propunerea deputatului PAS Dumitru Alaiba, majoritatea parlamentară de la Chișinău a votat pentru a-l invita pe Octavian Armașu, guvernatorul BNM în plenul parlamentului cu un raport privind acțiunile de combatere a inflației. 

Info Market remarcă declarațiile Ministrului  Economiei  făcute în cadrul Forumului de afaceri moldo-român, desfășurat ieri  la Chișinău potrivit cărora România rămâne principalul partener comercial și economic al Republicii Moldova, reprezentând 16% din comerțul exterior al țării. Totodată, ministrul a precizat că în Republica Moldova sunt înregistrate peste 1.500 de întreprinderi cu investiții românești, iar valoarea totală a acestora este de 6 miliarde de lei. Pe de altă parte președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a spus că ar trebui să fie organizată cât mai curând posibil o reuniune a Comisiei interguvernamentale moldo-române pentru cooperare economică și comercială, care s-a întrunit ultima dată acum patru ani.

Armata Ucrainei, cu ochii pe Transnistria, titrează News Maker. Publicația scrie că segmentul de frontieră cu regiunea transnistreană a Republicii Moldova este supravegheat în permanență cu atenție, iar forțele ucrainene sunt pregătite să răspundă la orice tip de provocări, inclusiv militare. Declarația a fost făcută de către reprezentantul sediului operațional al Administrației Militare a regiunii Odesa, Serghei Bratciuk, pe 17 mai. Serghei Bratciuk a declarat că, în noaptea de 17 mai, în regiunea Odesa au fost pornite sirenele de pericol anti-aerian, însă bombardamente nu au avut loc. Acesta a evaluat probabilitatea unor atacuri cu rachete, lansate de armata rusă, drept „foarte ridicată”. De asemenea, oficialul ucrainean a menționat că segmentul de frontieră cu Transnistria este supravegheat cu atenție.

News Maker mai  scrie că  Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a anunțat că dă start unei serii de proteste față de actuala guvernare. Prima demonstrație se va desfășura miercuri, în fața Guvernului. Potrivit comunicatului de presă, și socialiștii vor participa la manifestație.PCRM anunță că Blocul Comuniștilor și Socialiștilor demarează o serie de acțiuni de protest față de politica antipopulară și antistatală, desfășurată de actuala putere”, se arată în declarația comuniștilor. Pe site-ul oficial al PSRM, deocamdată, nu a fost publicată informație în acest sens. Primul protest anunțat de comuniști va avea loc pe 18 mai, în fața Guvernului. Politicienii au îndemnat forțele politice, activiștilor civici și cetățenilor interesați să se alăture demonstrațiilor. De precizat că, pe 18 mai, începând cu ora 13:00, Executivul se întrunește în ședință.

Partidul „ȘOR” susține că va face FRONT comun cu PCRM împotriva „incompetenței guvernării PAS”, aflăm din Ziarul Național. „Partidul „ȘOR” a decis să dea curs demersului Partidului Comuniștilor din R. Moldova, care a îndemnat toate forțele politice de opoziție să se alieze pentru a protesta împreună față de regimul Maiei Sandu. Credem că vocea opoziției și a oamenilor nemulțumiți de crizele pe care le-a creat guvernarea PAS trebuie să fie auzită”, se arată într-o declarație remisă de formațiunea parlamentară.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
3,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Mon
3
Tue
5
Wed
1
Thu
1
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău