Armata ucraineană eliberează încă 3 kilometri pătrați, luptele continuă în Donețk și Zaporojie

  • 14 Iunie 2023 13:35
Armata ucraineană eliberează încă 3 kilometri pătrați, luptele continuă în Donețk și Zaporojie

Armata ucraineană a informat miercuri, 14 iunie, despre noi progrese, între 200 și 1.400 de metri, în diferite zone ale frontului, trupele ucrainene eliberând încă 3 kilometri pătrați de teritoriu în cursul zilei trecute, conform noului bilanț al contraofensivei ucrainene incipiente prezentat miercuri de purtătorul de cuvânt al Statului Major General ucrainean, Andrii Kovalev, care s-a referit și la situația din unele zone ale frontului, transmite Agerpres.

„În direcția Berdiansk, luptele continuă în zona localității Makarivka'', a declarat purtătorul de cuvânt militar de la Kiev.

Berdiansk este un port ucrainean la Marea Azov, situat în regiunea ucraineană Zaporojie, ocupată de Rusia. Makarivka este o mică așezare în regiunea Donețk, situată la aproximativ 140 de kilometri nord de Berdiansk, așezare pe care trupele ucrainene au recucerit-o în urmă cu câteva zile.

Potrivit lui Kovalev, lupte se dau și în zona localităților Novodanilivka și Novopokrovka din regiunea Zaporojie.

Ministerul ucrainean al Apărării a informat luni că Ucraina a reușit să elibereze șapte localități, inclusiv Makarivka, și un total de 90 de kilometri pătrați în prima săptămână a contraofensivei, care se concentrează deocamdată pe trei sectoare ale frontului în Donețk, Zaporojie și pe intersecția dintre aceste două regiuni.

În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat în ultimul său discurs către națiune marți seara faptul că una dintre rachetele utilizate de Rusia în atacul de marți, care a ucis 12 persoane în orașul ucrainean Krivoi Rog, orașul său de baștină, conținea componente fabricate în țări aliate Ucrainei, potrivit EFE.

"Dacă luăm, de exemplu, una dintre rachetele care au lovit Krivoi Rog, aproximativ 50 dintre componentele sale, în principal microelectronice, au fost produse în alte țări", a declarat Zelenski, adăugând că unele dintre companiile care furnizează aceste componente Rusiei sunt din țări partenere ale Ucrainei.

La rândul său, șeful administrației prezidențiale de la Kiev, Andrii Iermak, a denunțat miercuri că nu mai puțin de 40 de componente de fabricație străină fac parte din cele patru rachete de croazieră Kalibr folosite de Rusia în cursul dimineții, care au ucis trei persoane și au distrus obiective comerciale și educaționale în Odesa.

"Fără microelectronica (importată), Rusia nu ar fi capabilă să construiască astfel de rachete", a scris Iermak într-o postare, atașând fotografii cu o parte din distrugerile provocate.

Zelenski și-a exprimat regretul în legătură cu faptul că Rusia continuă să aibă acces la acest tip de piese esențiale pentru industria sa de război, în pofida sancțiunilor internaționale care ar trebui să facă acest lucru imposibil.

Președintele ucrainean a precizat că înalți oficiali ucraineni s-au întâlnit marți cu diplomați din țările din care provin componentele de fabricație non-rusă găsite în racheta lansată împotriva Krivoi Rog pentru a le cere măsuri de întrerupere a fluxului acestor piese către Rusia.

"Toți aliații au o listă cu companii care aprovizionează Rusia cu componente pentru a ucide", a declarat Zelenski, care a cerut înăsprirea cât mai mult posibil a controalelor la export pentru a împiedica Moscova să continue să producă rachete pentru a ucide și distruge în Ucraina.

Zelenski a subliniat că "este mult mai ieftin să blochezi o dată pentru totdeauna aprovizionarea teroriștilor cu componente pentru teroare decât să se cheltuiască constant noi sume de bani pentru noi apărări antiaeriene", cum ar fi cele pe care Occidentul le trimite în Ucraina pentru a-și proteja infrastructura și populația de atacurile aeriene rusești.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău