Armata ucraineană a recucerit încă un sat, în timp ce trupele ruse atacă în nord-est

  • 17 August 2023 09:58
Armata ucraineană a recucerit încă un sat, în timp ce trupele ruse atacă în nord-est

Armata ucraineană a anunțat miercuri că a alungat trupele ruse din satul Urojaine, în provincia estică Donețk, dar a admis în același timp că situația se deteriorează în partea de nord-est a frontului, unde armata rusă desfășoară contraatacuri, transmite Reuters.

Urojaine este primul sat pe care trupele ucrainene reușesc să-l recucerească după data de 27 iulie, un semn al dificultății cu care înaintează în fața liniilor defensive rusești bine protejate de câmpuri minate și de un puternic sprijin aerian pe care aviația rusă îl oferă infanteriei.

Dar cucerirea acestui sat aduce trupele ucrainene mai aproape de satul Staromlinivka, situat mai la sud și despre care analiștii militari afirmă că este o redută a armatei ruse. Înaintarea acolo confirmă că armata ucraineană merge pe o axă de atac către Marea Azov pentru a izola terestru trupele ruse care ocupă partea de sud a Ucrainei și Crimeea. Urojaine se află la circa 90 de kilometri de Marea Azov.

Ministerul rus al Apărării nu a menționat în raportul său public zilnic pierderea satului Urojaine, indicând doar că armata rusă atacă cu artileria și cu aviația trupele ucrainene în zonă.

La câteva ore după ce Kievul anunța recucerirea acestui sat, unul dintre principalii comandanți ai armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sirski, a avertizat că situația pe frontul din apropierea orașului Kupiansk, în provincia nord-estică Harkov, devine tot mai dificilă. "Inamicul încearcă în fiecare zi să străpungă defensiva trupelor noastre, atacând din direcții diferite cu trupe de asalt formate preponderent din condamnați, cu scopul de a bloca și apoi captura Kupiansk-ul", a declarat generalul ucrainean.

Kupiansk se numără printre localitățile eliberate în toamna anului trecut în urma unei ofensive fulger a armatei ucrainene în provincia Harkov. Pierderea acestui oraș pentru a doua oară ar da o lovitură avântului ofensiv al trupelor ucrainene, într-un moment în care contraofensiva pe care acestea o desfășoară de mai mult de două luni în sud și est nu a condus la câștiguri teritoriale majore, cu excepția unor sate precum Urojaine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău