Armata ucraineană a avut în 2014 un plan pentru a împiedica anexarea Crimeii, dar acesta nu a fost pus în practică

  • 11 Ianuarie 2021 15:01
Armata ucraineană a avut în 2014 un plan pentru a împiedica anexarea Crimeii, dar acesta nu a fost pus în practică

Potrivit topwar.ru, în aceste zile, în Ucraina se vorbește despre pregătirea, în anul 2014, a unei operații secrete de împiedicare a anexării Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă. Un plan în acest sens a fost elaborat la sediul Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene, transmite defenseromania.ro.

Astfel, în iarna anului 2014, Forțele Armatei ale Ucrainei au început să pregătească o operație secretă pentru prevenirea anexării peninsulei. În scopul apărării Crimeii, era planificat ca pe teritoriul acesteia să fie dislocate cele mai capabile unități ale Trupelor de Desant Aerian, potrivit sursei citate.

După cum a declarat fostul adjunct al secretarului Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (SNBO), Serghei Krivonos, care la acea dată îndeplinea funcția de șef de stat major al Trupelor de Desant Aerian din cadrul Forțelor Armate, pregătirea operației a început în luna februarie 2014. Era planificat ca aceasta să înceapă în luna martie. În acel moment, pe teritoriul Crimeii se afla în curs de desfășurare un exercițiu al unei companii de cercetare din cadrul Brigăzii 25 Desant Aerian. În același timp, trebuia ca cercetașii aparținând Regimentului cu Destinație Specială din Kirovograd și ai Brigăzii 79 Aeromobile din Nikolaev să fie dislocați în Crimeea. Aceștia urmau să se alăture unităților prezente în peninsulă și să organizeze apărarea acesteia.

“Multe unități militare au fost orientate să acționeze conform acestui plan, pentru a respinge eventualele încercări de confiscare a teritoriilor. Între ele se aflau și unități din cadrul Trupelor de Desant Aerian. Este vorba despre Brigada 25 Desant Aerian și Brigada 79 Aeromobilă. Acestea trebuiau să intre în Crimeea, să ocupe poziții și să întărească gruparea din peninsulă, care făcea parte la acea dată din Forțele Armate ale Ucrainei”, a declarat Krivonos, care a precizat că la Statul Major General al Forțelor Armate a fost elaborat un plan în trei etape de eliberare a Crimeii.

Acesta a subliniat faptul că parașutiștii ucraineni erau gata să intre în luptă împotriva invadatorilor ruși din peninsulă, numai că ordinul nu a fost dat niciodată, din cauză că multe unități ale Forțelor Armate ucrainene s-au predat rușilor fără luptă ori au trecut de partea lor. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,07
Cer fragmentat
Umiditate:98 %
Vint:6,69 m/s
Wed
11
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău