Armata ucraineană a anunțat că trupele sale au fost împinse în afara centrului orașului Severodonețk

  • 13 Iunie 2022 11:58
Armata ucraineană a anunțat că trupele sale au fost împinse în afara centrului orașului Severodonețk

Armata ucraineană a anunțat luni că trupele sale au fost împinse în afara centrului orașului Severodonețk, un oraș-cheie din estul Ucrainei pentru care cele două armate se luptă de săptămâni întregi, transmit DPA și AFP, potrivit Agerpres.

Forțele ruse au bombardat centrul orașului cu artilerie și i-au alungat pe soldații ucraineni rămași acolo, a comunicat Statul Major de la Kiev.

În ciuda acestui regres major, luptele din jurul Severodonețk au continuat și Ucraina deține în continuare controlul asupra a aproximativ o treime din oraș în ansamblu, se spune în ultimul raport cu privire la situație.

Într-un mesaj video în noaptea de duminică spre luni, președintele Volodimir Zelenski declara că ucrainenii "se luptă pentru fiecare centimetru de pământ" în orașul industrial de importanță strategică. El anticipează că rușii vor încerca să arunce în luptă recruți slab pregătiți și, în aceste condiții, Rusia poate depăși pragul de 40.000 de soldați pierduți încă din iunie, mai mult decât în orice alt război în care a fost implicată Moscova.

Rusia a cucerit orașul portuar Mariupol în luna mai, după un asediu care a durat luni de zile, iar apoi și-a îndreptat mai mult atenția spre preluarea controlului asupra provinciei Lugansk, unde se află Severodonețk.

Rusia controlează acum 90% din Lugansk și a făcut progrese treptate pentru a încercui complet Severodonețk. Lugansk și provincia învecinată Donețk alcătuiesc regiunea cunoscută sub numele de Donbas, care se învecinează cu Rusia.

Uzina chimică Azot din Severodonețk este, de asemenea, bombardată de Rusia. Potrivit oficialilor ucraineni, civilii continuă să reziste în uzină, folosind-o ca adăpost antiaerian.

În orașul Lisiceansk, aflat în apropiere, trei civili, inclusiv un băiat de șase ani, au murit în bombardamentele din ultimele 24 de ore, potrivit guvernatorului regiunii Lugansk, Serghei Gaidai.

Cucerirea Severodonețkului ar deschide calea Moscovei către un alt oraș important din Donbas, Kramatorsk, un pas important în cucerirea întregii regiuni de la frontiera cu Rusia, deținută parțial de separatiștii pro-ruși din 2014.

Potrivit AFP, duminică Ministerul rus al Apărării a anunțat că a distrus la Ciortkiv, în vestul Ucrainei, la 140 km de granița cu România, ''un mare depozit de sisteme de rachete antitanc, sisteme portabile de apărare antiaeriană și obuze furnizate regimului de la Kiev de către SUA și țările europene''. Atacul asupra acestui oraș s-a soldat cu 22 de răniți, potrivit guvernatorului regiunii Ternopil.

La 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată și nejustificată contra Ucrainei. Moscova susține că este vorba despre o ''operațiune militară specială de denazificare'' a țării vecine și de protejare a comunității rusofone din estul Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău