Armata SUA nu va închide șase instalații militare din Germania și Belgia
-
08 August 2021 13:23
Armata americană a anunțat vineri că renunță să restituie guvernelor german și belgian șase instalații militare, citând, fără a numi Rusia, ”nevoi tot mai mari în teatrul european”, relatează AFP.
Decizia, într-o primă fază, de a închide aceste șase obiective a fost luată în 2010 și 2015, iar proiectul de întreținere a acestora nu este, prin urmare, legat de intenția fostului președinte Donald Trump de a reduce prezența militară americană în Germania, care îngrijorase foarte mult Berlinul și nu a fost niciodată pusă în aplicare, informează Agerpres.
Cele șase baze în cauză sunt cazărmi secundare, depozite și spații de birouri, a precizat vineri, într-un comunicat, comandamentul armatei terestre americane din Europa.
De altfel, președintele american Joe Biden, care consideră Rusia ca o amenințare serioasă la adresa securității europene, a revenit deja asupra planului predecesorului său Donald Trump, a cărui administrație anunțase o retragere a 11.900 de efective militare din Germania.
La începutul lunii februarie, în primul său discurs la Pentagon, președintele american, Joe Biden, a anunțat sistarea procesului de retragere militară parțială din Germania, în timp ce secretarul american al apărării Lloyd Austin va conduce o revizuire globală a posturii forțelor americane, astfel încât “amprenta noastră militară să fie aliniată în mod adecvat cu prioritățile noastre de politică externă și securitate națională”.
Aflat în luna aprilie în prima sa vizită într-o capitală europeană, la Berlin, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a spus că Statele Unite ale Americii nu mai au în plan o retragere a trupelor americane din Germania.
Mai mult, șeful Pentagonului a anunțat că SUA vor desfășura un număr suplimentar de 500 de militari în Germania, țară care găzduiește aproximativ 36.000 de soldați SUA.
În cadrul planului lui Trump, circa 6.000 din cei 11.900 de soldați americani anunțați a fi retrași din Germania urmau să fie repoziționați în regiunea Mării Negre, iar unii, prin rotație, ar putea să fie desfășurați temporar în țările baltice. Alte forțe care ar fi urmat să părăsească Germania ar fi fost mutate definitiv în Italia, iar cartierul german al forțelor americane din Europa s-ar fi mutat din Stuttgart (Germania) în Belgia. Retragerea respectivă ar fi redus contingentul militar american din Germania la 24.000 de soldați.