Armata rusă a transferat tancuri și sisteme de rachete ''Buk'' la frontiera cu Ucraina, chiar înainte de summitul Putin-Biden

  • 09 Decembrie 2021 17:37
Armata rusă a transferat tancuri și sisteme de rachete ''Buk'' la frontiera cu Ucraina, chiar înainte de summitul Putin-Biden

Armata rusă a desfășurat lângă Voronej (250 km de frontiera ucraineană) sisteme antiaeriene Buk în configurare deplină de luptă, dezvăluie joi Conflict Intelligence Team (CIT), un grup de jurnaliști ruși de investigație, publicând imagini de pe teren, potrivit agenției de presă ucrainene Glavkom.ua și Radio Svoboda (RFE/RL).

În aprilie 2020 în zona respectivă a regiunii Voronej Rusia a instalat o tabără militară de proporții, unde la ora actuală sunt transferate echipamente și tehnică de luptă din alte regiuni ruse, transmite Agerpres.

Înregistrările video care însoțesc dezvăluirile jurnaliștilor de la Conflict Intelligence Team au fost făcute la gara feroviara Maslovka și au fost postate pe TikTok.

Imaginile arată numeroase dispozitive de artilerie autopropulsată Msta-S, tancuri T-80U, precum și sisteme de apărare antiaeriană "Buk M1", compuse dintr-un lansator de rachete autopropulsat ZRK 9K37 "Buk", un sistem de lansare-încărcare SAM 9K37 "Buk" și un vehicul de transport KrAZ 9M38.

Trenurile cu echipamente și tehnică militară, de pe care au fost șterse numerele de înmatriculare, au sosit din regiunea Moscova (Naro-Fominsk), regiunea Nijni Novgorod (Iliino) și regiunea Smolensk (Krasnîi Bor), potrivit CIT.

În apropierea acestei stații sunt dislocate Divizia a 4-a de tancuri de gardă, Brigada 288 de artilerie și Brigada 49 de rachete antiaeriene, toate componente ale Armatei I de tancuri de gardă.

"Aceste date ne permit să concluzionăm că, în pofida discuțiilor dintre Putin și Biden, concentrarea trupelor ruse în zonele care se învecinează cu teritoriile controlate de Kiev continuă", apreciază jurnaliștii de la CIT.

Una dintre imaginile video realizată în stația Maslovka arată data și ora filmării - 6 decembrie, ora 14:36, adică cu o zi înainte de negocierile dintre liderii Federației Ruse și SUA.

Site-ul de monitorizare a traficului feroviar gdevagon.ru arată că miercuri trenul cu care au fost aduse sistemele "Buk" la Voronej se afla încă în punctul de sosire, ceea ce înseamnă că discuția cu președintele american nu a dus deocamdată la retragerea trupelor ruse de la granița cu Ucraina, notează Radio Svoboda (RFE/RL).

La o zi după discuția cu Biden, președintele Putin, răspunzând la o întrebare din partea jurnalistului Kommersant dacă Rusia intenționează într-adevăr să atace Ucraina, a afirmat că Rusia are dreptul să se apere, acuzând Ucraina și NATO de situația tensionată de la frontiera ruso-ucraineană.

Putin consideră inacceptabilă aderarea Ucrainei la NATO și a afirmat că Rusia va lua măsuri adecvate în legătura cu amenințările la adresa securității sale, cerând garanții juridice în scris că Alianța Nord-Atlantică nu se va extinde către Est.

A doua zi după discuțiile cu omologul său american, președintele rus a declarat că va transmite SUA și partenerilor lor din NATO propuneri "în domeniul securității", iar Biden a exclus posibilitatea de a trimite trupe americane în Ucraina chiar și în cazul unei invazii rusești.

Informațiile potrivit cărora Rusia ar pregăti o ofensivă la scară largă în Ucraina nu corespund realității, a declarat joi șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, citat de TASS.

Țările NATO acordă o atenție excesivă mișcărilor de trupe pe teritoriul Federației Ruse, deși relocarea unităților militare este o "practică de rutină pentru forțele armate ale oricărui stat", a explicat el.

Gherasimov susține că "informațiile difuzate de media despre o presupusă iminentă invazie rusă în Ucraina sunt o minciună".

Șeful Statului Major al armatei ruse a mai spus că livrarea de arme de către alte țări forțelor militare ucrainene "escaladează și mai mult situația și așa tensionată" în Donbas.

În același timp, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a acuzat joi guvernul ucrainean că transferă artilerie grea în zona liniei de contact din Donbas, în estul Ucrainei și că doar "mimează" negocierile pentru rezolvarea conflictului în Donețk și Lugansk, potrivit Reuters, care citează agenții de presă ruse.

Aceste acuzații ale MAE rus la adresa Kievului intervin pe fondul preocupărilor Occidentului cu privire la acumularea de trupe ruse în apropierea granițelor cu Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău