Armata rusă a început să rămână fără tancuri moderne în Ucraina - evaluarea britanică a războiului

  • 27 Mai 2022 13:17
Armata rusă a început să rămână fără tancuri moderne în Ucraina - evaluarea britanică a războiului

Ministerul britanic al Apărării afirmă în ultima sa evaluare asupra războiului din Ucraina că prezența tancurilor sovietice T-62 pe câmpul de bătălie arată că Rusia a început să rămână fără echipamente moderne pregătite de luptă, scrie hotnews.ro,

„[Tancurile] T-62 vor fi aproape sigur în mod special vulnerabile față de arme antitanc și prezența lor pe câmpul de bătălie scoate în evidența lipsurile Rusiei în ceea ce privește echipamentele moderne, pregătite de luptă”, afirmă ministerul Apărării de la Londra pe baza rapoartelor întocmite de serviciul de informații al armatei britanice.

Potrivit ultimului bilanț publicat vineri, Ucraina susține că forțele sale armate au distrus 1.332 de tancuri rusești de la declanșarea invaziei pe 24 februarie.

Ministerul britanic al Apărării mai afirmă vineri că forțele terestre ruse continuă să încerce să încercuiască localitățile Sievierodonețk și Lîsîceansk, capturând recent câteva sate la nord-vest de Popasna.

„Rusa face presiuni asupra forțelor din Sievierodonețk deși Ucraina păstrează controlul asupra mai multor sectoare de apărare, împiedicând Rusia să preia controlul întregului Donbas”, spune evaluarea.

Ministerul britanic afirmă că tancurile T-62 au fost transferate probabil în ultimele zile forțelor însărcinate cu ocuparea sudului Ucrainei după ce primele imagini cu acestea au apărut la mijlocul săptămânii.

Britanicii afirmă că trupele de elită ale Rusiei au suferit printre cele mai mari eșecuri în Ucraina

În evaluarea sa de joi, ministerul britanic al Apărării nota că „Forțele aeroportate ale Rusiei - VDV - au fost profund implicate în mai multe eșecuri tactice notabile de la începutul invaziei rusești. Printre acestea se numără încercarea de avansare spre Kiev prin aerodromul Hostomel în martie, progresul blocat pe axa Izium din aprilie și recentele încercări de traversare (eșuate și costisitoare) ale râului Siverskîi Donețs”.

Doctrina rusă prevede alocarea VDV la unele dintre cele mai solicitante operațiuni. VDV, care numără 45.000 de soldați, este alcătuită în mare parte din soldați profesioniști cu contract. Membrii săi se bucură de un statut de elită și beneficiază de salarii suplimentare.

VDV au fost angajate în misiuni mai potrivite pentru trupele de infanterie cu blindate și au suferit pierderi grele în timpul campaniei. Performanțele lor inegale reflectă probabil o gestionare strategică greșită a acestei capacități și eșecul Rusiei de a-și asigura superioritatea aeriană.

Utilizarea greșită a VDV în Ucraina evidențiază modul în care investițiile semnificative ale lui Putin în forțele armate din ultimii 15 ani au dus la o forță generală dezechilibrată, concluzionează raportul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău