Armata Republicii Moldova dispune de un corp de ofițeri și sergenți pe contract „foarte bine pregătiți”, iar acest fapt se datorează cooperării cu NATO (Revista presei)

  • 15 Martie 09:46
Armata Republicii Moldova dispune de un corp de ofițeri și sergenți pe contract „foarte bine pregătiți”, iar acest fapt se datorează cooperării cu NATO (Revista presei)

Mesaje electorale rus și american și noi orizonturi de război” este titlul editorialului semnat de analistul și fostul ambasador la Moscova,  Anatol Țăranu pentru agenția de presă IPN. Noile orizonturi de război se conturează pe fundalul unei Rusii tot mai mobilizate militar, care confruntă o Ucraină tot mai obosită și contrariată de incertitudinea unei susțineri robuste și garantate din partea Occidentului, în primul rând, din partea SUA cu perspectiva venirii la Casa Albă pe post de președinte a imprevizibilului Trump.

O catastrofă militară a Ucrainei cu siguranță va însemna replicarea catastrofei asupra Republicii Moldova. În 1918, într-o situație asemănătoare a dezastrului iminent, Basarabia a fost salvată de Unirea cu România. Și astăzi soluția salvatoare pentru Moldova la est de Prut este aceeași, doar că problema constă în vizionarismul clasei politice de la Chișinău. Iar fereastra de oportunitate, cel mai probabil, se va închide la sfârșitul anului 2024, condamnându-i pe moldoveni să devină repetenți ai lecției de istorie neînsușite, concluzionează Anatol Țăranu.

Europa Liberă publică în cadrul rubricii tradiționale ”În Esență”, un interviu cu fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuța despre situația în sector în special despre eficiența armatei naționale.

Finanțarea insuficientă a sectorului apărării decenii la rând și tratarea neutralității ca pe o „pastilă” pentru toate problemele de securitate au făcut ca R. Moldova să aibă acum o armată slabă, capabilă să acționeze doar în anumite probleme interne, spune generalul (r) Vitalie Marinuța.

Pe de altă parte, Marinuța spune că armata moldoveană dispune de un corp de ofițeri și sergenți pe contract „foarte bine pregătiți”, iar acest fapt se datorează cooperării R. Moldova cu NATO.

Fostul ministru al Apării spune în podcast că, pentru a face armata moldoveană eficientă, numărul efectivului trebuie ridicat de la 6500 de militari, în prezent, până la circa 15000. Finanțarea insuficientă de până acum a permis doar menținerea armatei pe linia de plutire, nepermițând dezvoltarea ei. Calculele făcute de experții militari arată că pentru a ridica standardele armatei ar fi nevoie de investiții anuale de 8 miliarde de lei pe o perioadă de până la zece ani.

Ziarul Național publică un interviu al jurnaliștilor de la Ziarul de Iași, cu un comandant unui grup de cetățeni români care au mers în războiul împotriva lui Putin.

Cei mai mulți dintre ei cred că Rusia, dacă va fi lăsată nu se va opri la Ucraina. Următoarele ținte vor fi Rep. Moldova și România.

O sistare parțială ar prelungi războiul pe perioade lungi și cel mai probabil ar duce la o stagnare a avansurilor importante de ambele părți. Pe termen mediu, această sistare parțială ar permite inamicului să se replieze, să își regenereze capacitatea unităților de luptă, să fabrice mai mult armament specific, drone de atac, rachete de croazieră, tehnică blindată, avertizează reprezentantul Grupului de Luptă Român, în interviu.

Conectarea Republicii Moldova cu Estul Europei prin România este scopul proiectelor de dezvoltare a infrastructurii realizate de țara nostră și statul vecin care este și singura zonă de hotar cu Uniunea Europeană. Secretarul de stat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România, Irinel Scrioșteanu, a declarat în cadrul unui interviu pentru postul public de televiziune, Moldova 1, că dezvoltarea infrastructurii și domeniului transporturilor va crește competitivitatea Republicii Moldova pentru exporturi, dar și pentru investiții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău