Armata privată a lui Putin. Bandele de mercenari și oligarhii iau cu asalt Africa (CNN)

  • 15 August 2019 16:46
Armata privată a lui Putin. Bandele de mercenari și oligarhii iau cu asalt Africa (CNN)

Nu e niciun secret faptul că Rusia are prezență militară în Republica Centrafricană. Străzile sunt împânzite de materiale de propagandă care proclamă prietenia cu Rusia, în timp ce o stație de radio locală repetă balade rusești și lecții de limbă rusă. Noi recruți din armata Republicii Centrafricane sunt antrenați în rusă, de ruși, folosind arme rusești, relatează CNN, potrivit Digi24.ro.

Campania de propagandă a Rusiei în această țară sfâșiată de război nu este, însă, atât de directă pe cât pare. Rușii se folosesc de o combinație de merceneri și PR inteligent pentru a crește influența Moscovei, a-și învinge rivalii din zonă și pentru a se impune din nou ca un jucător important de pe scena internațională în regiune, mai scrie sursa citată

O lungă investigație a CNN arată că această incursiune ambițioasă în inima Africii e sponsorizată de Evgeny Prigozhin, un oligarh într-atât de apropiat de cercurile de putere de la Kremlin încât este numit „bucătarul lui Vladimir Putin“. Prigozhin este unul dintre cei care a primit sancțiuni din partea Statelor Unite pentru fondarea agenției care s-a ocupat de intervenția rusească în favoarea lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din 2016.

Conglomeratul lui Prigozhin include companii precum Lobaye, o firmă de investiții care finanțează posturi de radio din Republica Centrafricană. Finanțează, de asemenea, antrenarea recruților armatei statului african de către 250 de mercenari ruși. Prigozhin primește la schimb concesii generoase pentru a explora și exploata minele de diamante și aur în țara care e o bogată sursă de metale prețioase.

Prigozhin nu e străin de lumea mercenarilor. El ar fi unul dintre principalii actori din spatele Wagner, o bandă de astfel de mercenari care a jucat un rol important în conflictele din Siria și estul Ucrainei. Unul dintre complicii săi conduce acea „companie”.

Drumul jurnaliștilor de la CNN începe cu un martor, la mii de kilometri depărtare, într-un apartament din epoca sovietică. Un mercenar rus stă pe scaun în întuneric în timp ce-și aprinde țigări una de la cealaltă și se pregătește să vorbească pentru prima oară despre viața sa într-o armată secretă care nici măcar nu există din punct de vedere oficial.

Citiți continuarea pe Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău