VIDEO | Armata Națională a Republicii Moldova marchează 33 de ani de la înființare

  • 03 Septembrie 08:40
VIDEO | Armata Națională a Republicii Moldova marchează 33 de ani de la înființare

Armata Națională a Republicii Moldova împlinește astăzi, 3 septembrie, 33 de ani de la înființare. Cu această ocazie, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a venit cu un mesaj de felicitare în care și-a exprimat recunoștința și admirația sa pentru militari.

Sărbătoarea dedicată zilei Armatei Naționale, este marcată anual la 3 septembrie, după declararea independenței Republicii Moldova în 1991, prin decretul președintelui Republicii Moldova Mircea Snegur.

În contextul sărbătorii de azi, militarii au depus flori la Monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul Memorial Eternitate, iar ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, a publicat un mesaj de felicitare pe rețelele de socializare, însoțit de un video cu militarii armatei.

 „Creată la câteva zile de la proclamarea independenței Republicii Moldova, Armata Națională a fost și va rămâne un pilon al societății, care de-a lungul timpului a trecut printr-o serie de reforme și pentru care pacea și siguranța cetățeanului a fost întotdeauna o prioritate.

Armata Națională este, întâi de toate, despre oameni – barbați și femei - dedicați jurământului de credință Patriei, valorilor naționale și țării în care s-au născut.

Armata Națională este despre cei care au stat la baza formării instituției de apărare și cei care, pe parcursul a 33 de ani, au contribuit la dezvoltarea acesteia. Datorită lor, Armata Națională a rezistat și și-a construit o imagine și un nume nu doar la nivel național, dar și peste hotarele țării”, a spus Anatolie Nosatîi în mesajul său de felicitare. 

În prezent, Forțele Armate ale Republicii Moldova au două ramuri componente: Armata Națională, cu Forțele Aeriene și Forțele Terestre, și Trupele de Carabinieri. Până în 2012, din Forțele Armate făceau parte și Trupele de Grăniceri. Conform Constituției, președintele Republicii Moldova este Comandantul Suprem al Forțelor Armate și poartă răspundere pentru starea sistemului național de apărare.

Fiind unul cel mai important atribut al statalității, Armata Națională îndeplinește cu succes sarcini complexe pentru a îmbunătăți securitatea internă și externă a statului, apărarea frontierelor de stat și protecția obiectelor strategice.

Forțele armate ale Republicii Moldova sunt compuse din următoarele ramuri: Armata Națională, Forțele Aeriene, Forțele Terestre, Trupele de carabinieri. Până în 2012 de Forțele armate ale Republicii Moldova aparțineau și Trupele de Grăniceri ale Republicii Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău