Armata israeliană, acuzată de crime de război

  • 09 Decembrie 2014 10:58
Armata israeliană, acuzată de crime de război

Armata israeliană a comis crime de război în cursul operațiunii sale 'Protective Edge' în această vară, a apreciat marți Amnesty International, care a cerut deschiderea unei anchete, potrivit Agerpres.

Demolarea a patru clădiri cu mai multe etaje, în timpul ultimelor patru zile ale operațiunii, reprezintă o încălcare a dreptului internațional umanitar, a precizat această organizație de apărare a drepturilor omului.

'Toate elementele de care dispunem demonstrează că aceste distrugeri la scară mare au fost realizate într-o manieră deliberată și fără justificare militară', a declarat Philip Luther, director al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Faptele și declarațiile unor militari israelieni din vremea respectivă sugerează că atacurile au avut caracterul unei 'pedepse colective aplicate locuitorilor din Gaza' menită să le distrugă bunurile, a precizat Luther. Războiul s-a soldat cu circa 2.200 de decese în rândul palestinienilor, majoritatea civili, potrivit serviciilor de intervenție palestiniene. De partea israeliană, 67 de soldați și șase civili și-au pierdut viața.

'Crimele de război trebuie examinate de o manieră independentă și imparțială, iar responsabilii trebuie judecați în cadrul unui proces echitabil', a spus el.

Printre altele, Amnesty International a solicitat ca unor grupuri de apărare a drepturilor omului să le fie permisă intrarea în Fâșia Gaza, dar și ca o comisie de anchetă a Națiunilor Unite să fie autorizată să 'investigheze fără opreliști'. Israelul a refuzat să coopereze cu această comisie de anchetă, invocând o 'ostilitate obsesivă împotriva Israelului', potrivit unui purtător de cuvânt al diplomației israeliene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău