Armata filipineză, în stare de alertă după moartea liderului SI, Abu Bakr al-Baghdadi

  • 28 Octombrie 2019 10:14
Armata filipineză, în stare de alertă după moartea liderului SI, Abu Bakr al-Baghdadi

Forțele de securitate filipineze erau luni în stare de alertă în legătură cu posibile atacuri drept represalii după moartea liderului grupării Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, în timpul unei operațiuni a armatei americane în Siria, transmite dpa.

Armata filipineză a salutat moartea lui Al-Baghdadi, considerată o ''lovitură dură pentru organizațiile teroriste din întreaga lume'' și a promis să continue eforturile de neutralizare a teroriștilor care acționează în Filipine, în special în regiunea sudică Mindanao.

''Ne așteptăm ca moartea lui (Abu Bakr al-Baghdadi, n.red.) să aibă un impact negativ asupra conducerii teroriștilor în diverse părți ale lumii. Trupele noastre din primele linii rămân la un nivel de alertă ridicat pentru a zădărnici eventuale încercări de a acționa pe fondul acestei evoluții'', a declarat generalul de brigadă Edgard Arevalo.

El le-a cerut filipinezilor să dea dovadă vigilență și să raporteze autorităților ''orice activități sau persoane suspecte din localitățile lor''.

În anul 2017, trupele filipineze s-au luptat timp de cinci luni în orașul Marawi cu militanți afiliați SI, bilanțul confruntărilor depășind 1.200 de morți, printre care mulți civili.

Printre cei uciși la Marawi s-a aflat liderul terorist filipinez Isnilon Hapilon, așa-numitul emir al Statului Islamic în Asia de Sud-Est.

Evenimentele din Marawi l-au determinat pe președintele filipinez Rodrigo Duterte să decreteze legea marțială în Mindanao, măsură încă în vigoare până la finalul anului, transmite AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău