Armata americană a distrus avioane și blindate înainte de a părăsi Kabulul. Generalul McKenzie: Nu vor putea fi folosite de nimeni

  • 31 August 2021 09:32
Armata americană a distrus avioane și blindate înainte de a părăsi Kabulul. Generalul McKenzie: Nu vor putea fi folosite de nimeni

Armata americană a făcut inutilizabile avioane, vehicule blindate și un sistem de apărare antirachetă înainte de a părăsi aeroportul din Kabul în cursul nopții de luni spre marți, a declarat șeful comandamentului central al armatei americane, generalul Kenneth McKenzie, scrie digi24.ro.

Kenneth McKenzie a declarat presei că soldații americani au „demilitarizat", adică au scos din uz, 73 de avioane înainte de a încheia podul aerian de două săptămâni pentru a evacua civilii fugind din calea regimului taliban, scrie sursa citată.

„Aceste aparate nu vor mai zbura niciodată. Nu vor putea fi folosite de nimeni. Majoritatea oricum erau deja în scoase din uz. Dar este sigur că nu vor mai putea zbura niciodată", a subliniat generalul McKenzie, scrie Agerpres, care citează AFP.

Pentagonul, care a desfășurat 6.000 de soldați pentru a ocupa, securiza și a face să funcționeze aeroportul din Kabul începând cu 14 august, a mai lăsat la fața locului 70 de vehicule blindate MRAP rezistente la mine - la un cost de 1 milion de dolari bucata - și 27 de autovehicule ușoare Humvee. Toate au fost scoase din uz. Autovehiculele „nu vor fi niciodată folosite de nimeni", a dat asigurări generalul McKenzie.

De asemenea, armata americană a lăsat pe teren sistemul său de apărare antirachetă C-RAM care a oprit luni cinci tiruri de rachete ale grupării Stat Islamic împotriva aeroportului.

„Am ales să lăsăm aceste sisteme în funcțiune până în ultimul minut. Este o procedură complexă și îndelungată de a demonta aceste sisteme. Așa că le demilitarizăm astfel încât să nu mai fie folosite niciodată", chiar înainte de decolarea ultimului avion, a indicat generalul McKenzie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:1,03 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău