Armand Goșu: Rusia vrea ca Ucraina să se lase atrasă într-un nou front de luptă în Transnistria
-
28 Februarie 2023 08:50
Rusia intenționat și-a intensificat retorica privind un eventual atac al Ucrainei asupra regiunii transnistrene pentru a determina Kievul să-și țină blocați mii de soldați în regiunea Odessa. Opinia aparține expertului în geopolitică de la București, Armand Goșu. Potrivit comentatorului politic, Ucraina nu va ataca regiunea transnistreană pentru că nu-și dorește deschiderea unui nou front, notează IPN.
Expertul în geopolitică, Armand Goșu, spune că riscurile privind destabilizarea situației în regiunea transnistreană vor exista atât timp cât va dura războiul. Potrivit expertului, regimul de la Tiraspol nu-și dorește o escaladare a conflictului, iar prin retorica sa, Rusia nu face decât să disperseze armata ucraineană pentru a o slăbi.
„Rusia a escaladat acest conflict, deocamdată doar verbal cu Republica Moldova, pentru că Rusia vrea să deschidă un nou front de luptă împotriva Ucrainei. Rusia vrea să amintească Ucrainei că trebuie să țină 10-15 mii de soldați la granița cu Transnistria pentru că există o amenințare la adresa securității Ucrainei. Ca să nu-i treacă Kievului prin cap să ia soldații din regiunea Odessa și să-i trimită în Donbas. Ucraina e obligată de acest context să-și blocheze mii de soldați în regiunea Odesa. Miza lui Putin este să lungească frontul de luptă împotriva Ucrainei. Iar o tensionare a situației în Transnistria ar fi un cadou nemaipomenit pentru armata rusă, i-ar ușura sarcina pe alte fronturi de luptă”, a spus Armand Goșu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.
Potrivit expertului, retorica tot mai insistentă a Kremlinului privind un eventual atac al Ucrainei asupra regiunii transnistrene vine să tensioneze relațiile dintre Chișinău și Kiev. De asemenea, Rusia își dorește să inducă o stare de incertitudine și suspiciune privind intențiile reale ale conducătorilor celor două state.
„Rusia urmărește două obiective, să strice relația dintre Chișinău și Kiev. Și doi, sugerând un atac al ucrainenilor asupra Transnistriei, să fie un îndemn la adresa Kievului să acționeze, să-i stimuleze pe ucraineni să facă acest pas greșit. Ucraina are treabă la ea acasă, ea trebuie să-și elibereze propriul teritoriu de ruși. În cazul în care Rusia va încerca o diversiune la Tiraspol, cred că Moldova fi cea care va cere Ucrainei să intervină în Transnistria, pentru că Ucraina are cu ce să acționeze. Acum, elita politică, economică transnistreană, grupul Sheriff n-are niciun interes ca să se lase utilizat de Putin”, a mai spus comentatorul politic de la București, Armand Goșu.
Ieri, liderul separatist Vadim Krasnoselski a menționat că situația creată în jurul regiunii transnistrene este tensionată, însă nu există un pericol iminent la adresa securității regiunii. Liderul de la Tiraspol a menționat că „dacă va exista o amenințare reală la adresa cetățenilor, personal va oferi informații în acest sens”.