Argentina respinge legalizarea avortului. Proteste la Buenos Aires

  • 09 August 2018 18:33
Argentina respinge legalizarea avortului. Proteste la Buenos Aires

Senatul argentinian a respins joi un proiect de lege care prevedea legalizarea avortului facultativ, o înfrângere pentru o mișcare fundamentalistă care s-a apropiat mai mult ca niciodată de obținerea dezincriminării acestei proceduri în țara natală a Papei Francisc, informează Associated Press.

Parlamentarii au dezbătut mai mult de 15 ore și au votat cu 38 de voturi pentru și 31 împotriva măsurii care ar fi legalizat avortul în primele 14 săptămâni de sarcină. Decizia s-ar putea repeta în toată America Latină, unde Biserica Romano-Catolică și-a pierdut influența și autoritatea morală din cauza secularizării, a unei caste ecleziastice învechite și a avalanșei de scandaluri de abuz sexual.

Timp de câteva ore, mii de susținători care purtau fulare verzi, acestea reprezintând efortul de a legaliza avortul și oponenții măsurii care purtau unele de culoare albastru deschis, au înfruntat ploile abundente si temperaturile scăzute din Argentina pentru a urmări dezbaterea pe ecrane mari instalate în fața Congresului.

Demonstrațiile au fost în general pașnice, dar după vot, grupuri mici de protestatari s-au ciocnit cu poliția, aruncând bombe incendiare și ridicând baricade de flăcări. Ofițerii de poliție au răspuns cu gaze lacrimogene.

Împinsă de un val de demonstrații ale unor grupurilor de femei, camera inferioară a Congresului a trecut deja măsura, iar președintele conservator Mauricio Macri a spus că o va semna, chiar dacă este împotriva avortului.

"Indiferent de rezultat, astăzi, democrația câștigă", a declarat Macri înainte de vot.

 

În Argentina, avortul este permis numai în cazuri de viol și riscuri pentru sănătatea femeilor. Mii de femei, majoritatea sărace, sunt spitalizate în fiecare an pentru complicații legate de avorturi nesigure.

Sursa: Mediafax

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău