Argentina a ajuns la un acord în valoare de 50 de miliarde de dolari cu FMI

  • 08 Iunie 2018 09:39
Argentina a ajuns la un acord în valoare de 50 de miliarde de dolari cu FMI

Argentina a ajuns joi la un acord stand-by în valoare de 50 de miliarde cu FMI, au anunțat joi guvernul de la Buenos Aires și Fondul, prin declarații preluate de Reuters. Înțelegerea privind asistența financiară mai trebuie aprobată de consiliul Fondului.

Argentina a solicitat asistența FMI pe 8 mai, după o depreciere puternică a monedei naționale - peso - și o retragere masivă a investitorilor de pe piețele emergente.

Reuters apreciază că acordul reprezintă un punct de cotitură pentru Argentina, care a ignorat Fondul mai mulți ani, după criza economică dezastruoasă din 2001-2002, pusă de mulți argentinieni pe seama austerității impuse de instituția financiară mondială. Acum, decizia președintelui Mauricio Macri de a relua colaborarea cu FMI a provocat proteste la nivel național.

Guvernul argentinian afirmă că finanțarea acordată de FMI ar constitui o asigurare împotriva unor noi crize. În schimb, Argentina trebuie să își reducă deficitul fiscal la 1,3% din PIB în 2019, de la 2,2% în prezent, a făcut cunoscut președinția. De asemenea, guvernul trebuie să propună parlamentului o reformă a statutului băncii centrale, care să asigure autorității monetare o autonomie sporită. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău