Arendașii parcelelor de pădure comit ABUZURI la exploatarea acestora
-
14 Iulie 2015 17:19
Arendașii parcelelor de pădure comit abuzuri în procesul de exploatare a acestora, construind edificii ilegale și defrișând arbori și arbuști, atrag atenția reprezentanții Ministerului Mediului și ai Mișcării Ecologiste.
Deși sunt amendați, ei continuă să încalce legislația, iar contractele de arendă rămân în vigoare.
În pădurea de la Durlești un agent economic a luat în arendă de la Moldsilva câteva zeci de hectare pe un termen de 30 de ani, cu o plată anuală de 4000 de lei pe hectar. Deși contractul stipulează faptul că nu are voie să ridice decât construcții ușor demontabile, precum sunt cabanele, agentul economic și-a ridicat acolo o clădire pe un fundament betonat, a construit o piscină, drum de caldarâm și un gard înalt de beton împrejur, defrișând mai mulți copaci și arbuști. Toate acestea au fost constatate de Inspectoratul Ecologic, Inspectoratul în Construcții și reprezentații Moldsilva, fiind sesizată procuratura, a declarat ministrul adjunct al Mediului, Lazăr Chirică.
„Am înaintat către Procuratură, vom vedea care este situația și decizia deja va aparține nu nouă. Ceea ce ține de minister, lucrul l-am făcut. Acum trebuie să urmărim ca tot procesul acesta să aibă finalitate”, a declarat Lazăr Chirică.
Darea în arendă a loturilor de pădure în scop de vânătoare și în scop recreativ a început în 2008, când un regulament adoptat de Guvernul Tarlev a permis acest lucru. Până în prezent, peste 11 mii de hectare de pădure sunt date în arendă, cu defrișarea arborilor și construcția mai multor edificii ilegale, a subliniat președintele Mișcării Ecologiste, Alecu Reniță.
„Odată ce am văzut că acest regulament numai înstrăinează, fură teritoriile din pădure, el trebui abrogat. Ei ar putea zice: noi am construit, acum ce ne facem? Noi am propus o formulă de compromis: cei care au construit să li se mărească arenda pentru un hectar la nu mai puțin de 100-150 de mii de lei. Acești bani să fie într-un fond special, să cumpărăm terenuri noi și să le împădurim”, a declarat Alecu Reniță.
Deși Ministerul Mediului pledează pentru abrogarea acestui regulament care permite arendarea pădurilor, până în prezent o inițiativă în acest sens nu a ajuns pe agenda Guvernului.
„Cu părere de rău, până astăzi, nu există o decizie fermă vizavi de regulamentul cu privire la dare în arendă a pădurilor din republica Moldova”, a declarat ministrul adjunct al Mediului, Lazăr Chirică.
În ultimii ani, nu se mai dau în arendă parcele din păduri, în baza unei decizii a guvernului Leancă ce a pus un moratoriu în această privință. Aria de împădurire în Republica Moldova este de aproape 12 la sută, în comparație cu media europeană de 33 la sută.