Arctica, noul punct fierbinte al tensiunilor SUA - Rusia. Pentru prima oară în istorie bombardierele B-1B Lancer sunt dislocate în Norvegia

  • 23 Februarie 11:33
Arctica, noul punct fierbinte al tensiunilor SUA - Rusia. Pentru prima oară în istorie bombardierele B-1B Lancer sunt dislocate în Norvegia

NATO a anunțat că în cursul acestei zile, pentru prima oară, bombardierele americane B-1B Lancer au fost dislocate în Norvegia, transmite defenseromania.ro.

Potrivit NATO, bombardierele au ajuns pentru prima oară la Baza Aeriană Orland din Norvegia. Aici, avioanele militare ale SUA vor efectua exerciții timp de câteva săptămâni cu Forțele Aeriene Norvegiene, notează sursa citată

Bombardierele americane vor efectua exerciții cu aeronavele de generația a V-a, F-35, operate de Norvegia. Scopul este de a asigura interoperabilitatea. Totodată, prin această dislocare, SUA transmit un mesaj clar despre angajamentul american cu privire la securitatea în regiune, într-o perioadă în care relațiile cu Federația Rusă sunt tot mai reci.

Dislocarea bombardierelor B-1B Lancer în zona Arctică reprezintă o ilustrare a tensiunilor din regiune, fără precedent de la sfârșitul Războiului Rece.

Potrivit unui material publicat de CNN la începutul lunii, SUA au trimis patru bombardiere B-1B Lancer în zona Arcticii. Sursa citată precizează că misiunile vor dura aproximativ trei săptămâni.

Dislocarea B-1B Lancer în Norvegia a stârnit furia Rusiei

Tot la începutul lunii, anunțul că bombardierele B-1B Lancer vor sosi în Norvegia, a stârnit furia Moscovei. Ambasadorul rus cu împuterniciri speciale la Consiliul Arctic a denunțat prezența avioanelor americane și a amintit că bombardierele pot transporta, în anumite circumstanțe, și arsenal nuclear.

„Nimeni nu se pregătește de un conflict armat în Arctica. Cu toate acestea, există semne de confruntare în creștere și de escaladare militară”, a declara la vremea respectivă ambasadorul rus Nikolai Korciunov.

De precizat însă că Baza Aeriană Orland, unde bombardierele americane au fost dislocate, se află totuși în centrul Norvegiei, mai jos de Cercul polar, la 1.200 km de frontiera ruso-norvegiană.

Amintim că președintele american Joe Biden s-a arătat dispus să adopte o abordare mai dură față de Federația Rusă. În cadrul Conferinței de securitate de la Munchen, Biden a acuzat Rusia că "atacă democrațiile noastre" și s-a declarat hotărât să "recâștige" încrederea Europei, avertizând totodată împotriva revenirii la "blocurile înghețate din perioada Războiului Rece". 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
23,24
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:3,09 m/s
Sun
20
Mon
22
Tue
24
Wed
26
Thu
27

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău