Arabia Saudită se gândește să elimine pensionarea la 45 de ani. O treime din angajați se retrag după 20-25 de ani de muncă

  • 07 Iulie 2021 18:49
Arabia Saudită se gândește să elimine pensionarea la 45 de ani. O treime din angajați se retrag după 20-25 de ani de muncă

Arabia Saudită ar putea să elimine posibilitatea pensionării anticipate, la 45 de ani, a cetățenilor săi. Țara în care o treime din oameni se pensionează la această vârstă, după 20 sau 25 de ani de muncă, analizează posibilitatea reformării sistemului de pensii și le-ar putea cere cetățenilor săi să muncească și să contribuie la buget mai mult, scrie digi24.ro.

Conform sursei citate măsura ar reprezenta o nouă lovitură la adresa standardelor de viață din Arabia Saudită și ar putea reduce sprijinul public pentru eforturile prințului moștenitor Mohammed bin Salman destinate restructurării unei economii dependente de petrol, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Guvernul de la Riad, care se confruntă cu un deficit de 800 miliarde de riali (213 miliarde dolari) la fondul public de pensii, analizează diferite propuneri privind majorarea vârstei de pensionare, potrivit mai mult surse din apropierea acestui dosar care au dorit să își păstreze anonimatul. De asemenea, autoritățile ar putea cere lucrătorilor să direcționeze un procent mai mare din salariile lor către sistemul general de asigurări sociale, care gestionează atât sistemul public de pensii cât și cel privat. O decizie finală cu privire la modificările vizate și dacă vor fi implementate nu a fost luată încă, susțin sursele citate de Bloomberg.

Oficialii saudiți au avertizat că actualul sistem de pensii nu este sustenabil. Aceasta este o problemă răspândită la nivel mondial pe măsură ce oamenii trăiesc mai mult. China intenționează să majoreze, treptat, vârsta de pensionare în următorii ani, din cauza scăderii ratei natalității. În Rusia, o propunere din 2018 vizând majorarea vârstei de pensionare a declanșat proteste, dar ulterior a devenit lege.

Speranța medie de viață în Arabia Saudită este de 75 de ani, iar vârsta oficială de pensionare este de aproximativ 60 de ani. Însă aproximativ o treime din angajați profită de posibilitatea de a se pensiona anticipat după ce au muncit doar 20 sau 25 de ani. Comparativ, vârsta medie de pensionare este de 64,3 ani pentru bărbați și 63,5 ani pentru femei în țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Însă orice modificare a vârstei de pensionare ar putea să genereze controverse pe plan intern. Prințul moștenitor Mohammed bin Salman a eliminat deja o serie de programe în vigoare de mai multe decenii, conform cărora statul utiliza veniturile din petrol pentru a oferi cetățenilor benzină și electricitate ieftină, locuri de muncă în sistemul guvernamental și burse la universitate.

În conformitate cu strategia sa destinată reducerii dependenței economiei saudite de veniturile din petrol, precum și pentru a acoperi un gol apărut în buget ca urmare a scăderii prețului petrolului, prințul Mohammed bin Salman a redus subvențiile, a introdus o serie de noi taxe și a criticat sectorul public umflat. Însă mulți cetățeni cu venituri medii și mici au dificultăți în a se adapta la noua economie, iar pandemia de coronavirus a accelerat ritmul schimbării prin noi presiuni la adresa finanțelor publice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău