Arabia Saudită plătește rolul jucat în ieftinirea PETROLULUI

  • 05 Mai 2015 11:19
Arabia Saudită plătește rolul jucat în ieftinirea PETROLULUI

Petrolul ieftin a forțat Arabia Saudită să cheltuiască aproape 50 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare.

Cei mai mulți bani s-au topit la începutul acestui an, după încoronarea noului rege saudit Salman. Arabia Saudită plătește acum pentru rolul pe care l-a jucat în ieftinirea petrolului în ultimul an. Iar ieftinirea a venit într-o perioadă complicată în care Arabia Saudită luptă în Yemen în războiul pe care l-a declansat împotriva rebelilor pro-iranieni, în vreme ce, acasă, noul monarh saudit se străduiește să deruleze cât mai multe programe sociale, transmite Digi24.

În momentul în care a trimis piața petrolului la vale, cu speranța că va opri sondele din Statele Unite, Arabia Saudita miza pe faptul că are suficienți bani cât să suporte consecințele acestei strategii. Dar, în ultimele luni, rezervele valutare aflate la dispoziția regelui și a guvernului au început să fie cheltuite mult prea repede.

Potrivit Financial Times, dacă în octombrie anul trecut rezervele Arabiei Saudite se ridicau la peste 750 de miliarde de dolari, pâna în martie au scăzut cu 47 de miliarde, dintre care, 36 de miliarde au fost cheltuite doar în primele trei luni ale acestui an. Adică după încoronarea noului regel Salman.

Încasările bugetare ale administrației Sadite sunt lovite în continuare de prețul scăzut al petrolului. Preț care a crescut în ultima perioadă cu 40% și a ajuns la 67 de dolari pe baril în cazul sortimentului Brent. Ultimele evoluții ascendente au fost generate și de o slăbire a dolarului, însă presiunea este evidentă.

În momentul în care cotațiile se vor stabiliza bine peste 65 de dolari, revine eficiența în exploatările de șist americane și atunci strategia saudită pierde din putere.

Unul dintre evenimentele care a urcat ușor prețul petrolului luna trecută a fost războiul pe care l-a declanșat Arabia Saudită în Yemen împotriva rebelilor huți, susținuți de Iran. Acțiunea militară pune de asemenea presiune pe bugetul saudiților al cărui deficit ar putea ajunge la 100 de miliarde de dolari, anul acesta, potrivit bancherilor.

Însă o presiune mai mare decât cea a cheltuielilor militare este cea a cheltuielilor sociale.

La venirea sa pe tron, după moartea regelui Abdulah, noul rege Salman a promis construirea de case, înființarea unor noi programe naționale de sănătate, precum și demararea unor ample lucrări de îmbunătățire a infrastructurii. Însă economiștii avertizează că Arabia Saudită trebuie să își raționalizeze cheltuielile publice dacă nu vrea să intre într-o criză de lichiditate.

Iar regele Salman pare conștient de această problemă. Acum câteva zile a remaniat guvernul și a convocat mai mulți tehnocrați în cabinete cheie. Totuși tehnocrați în alte domenii decât cele pe care le gestionează acum în guvern. Un fost președinte al gigantului petrolier Aramco a preluat Ministerul Sănătății, semn că regele Salman își dorește în jurul său oameni care știu cum să gestioneze banii publici. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău