Apropierea între cele două Corei și între Coreea de Nord și SUA nu a contribuit la respectarea drepturilor omului

  • 24 Octombrie 2018 12:41
Apropierea între cele două Corei și între Coreea de Nord și SUA nu a contribuit la respectarea drepturilor omului

Apropierea recentă între cele două Corei și între Coreea de Nord și Statele Unite nu a contribuit la progrese în domeniul respectării drepturilor omului, a deplâns un responsabil al ONU, citat miercuri de France Presse.

"Situația drepturilor omului la ora actuală nu s-a schimbat pe teren în Coreea de Nord, în pofida acestor progrese importante în domeniul securității, păcii și prosperității", a declarat într-o conferință de presă Tomas Ojea Quintana, raportor special al ONU pentru drepturile omului în Coreea de Nord.

Responsabilul a îndemnat Phenianul să-și arate bunăvoința și să înceapă să facă progrese după viitoarele summituri organizate cu Coreea de Sud și Statele Unite.

Apropierea dintre cele două Corei este "o evoluție extraordinară", iar întâlnirea din iunie dintre Kim Jong Un și Donald Trump este "foarte importantă", a adăugat el.

Dar nici comunicatul comun publicat după summit și nici declarația semnată de președinții nord-coreean și sud-coreean nu menționează problema drepturilor omului, a notat el.

Tomas Ojea Quintana a spus că înțelege că această chestiune a fost pusă deoparte din cauza subiectului "extrem de serios" reprezentat de armele nucleare nord-coreene. Dar "Coreea de Nord trebuie să demonstreze că va pune capăt izolării sale în acest domeniu", a cerut el.

"N-am auzit nimic. Nu am văzut nimic de la aceste summituri", a repetat el.

Potrivit ONU și ONG-urilor, încălcările drepturilor omului abundă în Coreea de Nord.

Tomas Ojea Quintana nu a avut acces în această țară. Activitatea sa se bazează pe interviuri și mărturii ale nord-coreenilor care și-au părăsit țara. Referindu-se la închisorile politice, el a cerut noii șefe pentru drepturile omului la ONU, Michelle Bachelet, "să inițieze un proces" pentru ca problema să nu mai fie ignorată. 

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău