Aprobarea documentului „Viziuni de transformare digitală a orașului Chișinău – 2030”
-
02 August 2022 12:22
Consiliul Municipal Chișinău a aprobat în ultima ședință Documentul „Viziuni de transformare digitală a orașului Chișinău - 2030", în scopul sporirii într-un mod sustenabil, a calității vieții cetățenilor municipiului și asigurării unui bun climat investițional, prin soluții inteligente și inovatoare.
În vederea implementării Documentului, municipalitatea urmează să elaboreze un plan general, foaia de parcurs și calendarul acțiunilor. Cheltuielile pentru implementarea „Viziunii de transformare digitală a orașului Chișinău" vor fi acoperite în limita alocațiilor bugetare prevăzute în acest scop în bugetul municipal, se arată în comunicat.
Planul unui oraș inteligent reprezintă o investiție strategică și un program ambițios pentru oraș ce urmărește să abordeze problemele publice prin soluții bazate pe tehnologia informației și comunicațiilor (TIC), în cadrul unor parteneriate cu mai multe părți interesate, având la bază municipalitatea.
Metodologia aplicată constă din câteva etape-cheie care trebuie parcurse: crearea unei viziuni, definirea obiectivelor, descrierea inițiativelor de atingere a obiectivelor, schițarea priorităților, crearea unei foi de parcurs, verificarea capacităților și resurselor (buget, oameni) după necesitate.
Declarația de viziune descrie scopurile orașului, care sunt aspirațiile acesteia și ce se dorește a fi obținut. Aceasta se concentrează pe repere pe termen scurt, mediu și lung, privind ceea ce vrea să devină orașul în cele din urmă, reflectând poziționarea viitoare dorită.
Declarația de viziune pentru transformarea digitală a orașului Chișinău 2030 este: „Chișinăul va oferi cetățenilor săi, într-un mod sustenabil, cea mai înaltă calitate a vieții și cel mai bun climat investițional, prin soluții inteligente, inovatoare”.
Raportorul asupra proiectului de decizie, Corneliu Iațco, consilier în Cabinetul Primarului General, a informat că în baza Documentului „Viziuni de transformare digitală" au fost identificate 6 obiective de bază care trebuie realizate până în anul 2030. Principalele dintre acestea se referă la necesități privind mobilitatea (deplasarea cu transportul public, bilet electronic, sisteme de validare a plăților, gestionarea traficului în oraș, gestionarea parcărilor), dar și agenda verde a orașului, siguranță și securitate (fizică și cea privind securitatea datelor), necesități sociale, economice, servicii publice etc.