Aproape una din trei femei este supusă violenței fizice sau sexuale în timpul vieții, pandemia de COVID-19 agravând o situație deja dramatică (OMS)

  • 09 Martie 2021 19:13
Aproape una din trei femei este supusă violenței fizice sau sexuale în timpul vieții, pandemia de COVID-19 agravând o situație deja dramatică (OMS)

O treime dintre femei la nivel mondial sunt supuse violenței fizice sau sexuale în timpul vieții, pandemia de COVID-19 agravând o situație deja dramatică, a avertizat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Circa 736 de milioane de adolescente și femei cu vârsta peste 15 ani au fost agresate, cel mai adesea de către partenerul lor, a subliniat OMS într-un nou raport dat publicității după Ziua Internațională a Drepturilor Femeilor.

"Violența împotriva femeilor este un rău endemic în toate țările și culturile, afectând milioane de femei și familiilor acestora", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Chiar dacă, deocamdată, lipsesc date solide, este clar că pandemia de COVID-19 de peste un an care a forțat sute de milioane de oameni să rămână în izolare și a provocat o criză economică globală, are în mod clar un impact negativ asupra situației femeilor supuse violențelor, a declarat dr. Claudia Garcia-Moreno, una dintre autoarele raportului.

"Știm că situația multor femei s-a deteriorat probabil", a declarat ea pentru AFP, menționând că 641 milioane de femei, sau 26% dintre femeile cu vârste peste 15 ani, au fost victimele violențelor din partea partenerului lor.

"Femeile care au fost maltratate anterior s-au trezit prinse în această situație. Dintr-o dată, ele s-au trezit și mai izolate și în prezența permanentă a partenerului care le abuzează", a mai spus ea.

În plus, dificultățile financiare și stresul de a avea copiii în permanență acasă și alte probleme create de pandemie riscă să provoace alte violențe.

Raportul publicat marți este al doilea de acest gen și se bazează pe date colectate între 2000 și 2018.

Ceea ce este clar, a afirmat dr. Claudia Garcia-Moreno, "este că rata (violenței domestice) este mult prea mare și că trebuie să acționăm urgent".

Raportul subliniază că 6% dintre toate femeile au fost agresate sexual de altcineva decât partenerul lor, însă subiectul fiind unul tabu sugerează că numărul lor real este mult mai mare.

Acest abuz începe adesea foarte devreme. Un sfert dintre adolescente cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani care au avut o relație au fost supuse violenței fizice sau sexuale de către partenerul lor.

În unele regiuni, mai mult de jumătate dintre femei sunt supuse violențelor la un moment dat, a declarat ea pentru Reuters, menționând Oceania, Africa subsahariană și sudul Asiei.

Țările sărace cunosc în general niveluri mai ridicate de violență împotriva femeilor decât țările mai bogate, iar Oceania este regiunea cea mai afectată de flagel, cu 51% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani victime ale acestor agresiuni.

Pe de altă parte, în sudul Europei se înregistrează cea mai mică rată a violențelor împotriva femeilor (16%).

"Acest lucru se poate datora faptului că femeile au mai multe posibilități de a ieși dintr-o relație abuzivă, cu mai mult acces la servicii juridice și protecție", notează autoarea raportului.

Totodată, directorul OMS a cerut guvernelor să acționeze deoarece "spre deosebire de COVID-19, violența împotriva femeilor nu poate fi oprită cu un vaccin".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău