Aproape jumătate dintre adolescenții de 16-17 ani petrec cel puțin 4 ore pe zi pe internet, iar mulți copii de 5-10 ani utilizează deja rețele de socializare, arată o anchetă Salvați Copiii
-
06 Februarie 2024 19:20
Aproape jumătate dintre adolescenții cu vârste de 16-17 ani petrec cel puțin patru ore pe zi navigând pe internet, iar în cazul unora dintre aceștia numărul orelor petrecute online depășește 6, în fiecare zi, scrie G4Media.
Datele anchetei indică faptul că preșcolari sau școlari cu vârste de 5-10 ani utilizează rețelele de socializare, iar numărul copiilor care primesc mesaje supărătoare pe internet este în creștere. Principalele îngrijorări ale părinților privind utilizarea internetului de către copii se referă la expunerea acestora la conținut nepotrivit sau de posibilitatea să fie contactați online de persoane pe care nu le cunosc în viața reală, transmite News.ro.
”Vizionarea de conținut video și jocurile sunt principalele activități indicate de părinți, întrebați ce face fiul/ fiica pe internet, cu mențiunea că vizionarea de conținut video are incidența maximă la copiii cu vârsta sub 5 ani, de aproximativ 80% și scade spre 50% în cazul adolescenților. Utilizarea rețelelor de socializare crește semnificativ odată cu vârsta, cu un accent deosebit pentru Instagram și Whatsapp, accesate de 86% dintre adolescenți, urmate de TikTok (70%). Conform datelor din cel mai recent sondaj derulat de Organizația Salvați Copiii în rândul părinților în luna ianuarie 2024, adolescenții de 16-17 ani petrec o perioadă considerabilă de timp navigând pe internet, cu 34% dintre ei fiind online între 4-6 ore pe zi și 14% depășind 6 ore pe zi”, sunt rezultate ale unei anchete realizate de organizația Salvați Copiii România.
Același studiu arată că 75% dintre părinții ai căror copii petrec timp online declară că îngrijorarea lor cea mai mare legată de utilizarea internetului de către cei mici este expunerea acestora la conținut nepotrivit pe internet, iar 70% dintre adulți sunt îngrijorați de posibilitatea ca fiii sau fiicele lor să fie contactați online de persoane pe care nu le cunosc în viața reală.
”În plus, 59% dintre părinți se tem că copiii lor ar putea fi victime ale infracțiunilor pe internet. Aceste cifre arată o conștientizare crescută a riscurilor online și subliniază nevoia de strategii eficiente pentru protecția copiilor în mediul digital”, transmit oficialii organizației.
Cercetarea realizată de Salvați Copiii arată, de asemenea, că principale activități indicate de părinții întrebați ce fac copiii lor pe internet sunt vizionarea de conținut video și jocurile.
”Observăm că vizionarea de conținut video are incidența maximă la copiii cu vârsta sub 5 ani, de aproximativ 80% și scade spre 50% în cazul adolescenților”, adaugă sursa citată.
Conform acesteia, ”intervalul de vârstă în care utilizarea rețelelor sociale devine semnificativă este de 5-10 ani, spre exemplu 32% dintre părinții cu copii de această vârstă afirmă ca fiul/ fiica lor utilizează TikTok, 21% Instagram, 19% Facebook și 17% Snapchat”.
”Doar 9% dintre părinți declară că știu faptul că copilul lor s-a confruntat în ultimul an cu o situație neplăcută online, procentul fiind mai mare (13%) în cazul părinților ai căror copii au vârsta între 13 și 15 ani și mai mic (7%) în cazul părinților ai căror copii au între 16-17 ani. 11% dintre părinți declară că nu știu dacă copiii lor s-au confruntat cu probleme pe internet, în timp ce 80 % dintre ei susțin faptul că copiii lor nu au experimentat probleme în mediul online”, mai arată rezultatele studiului.
În 2023, datele centralizate de Salvați Copiii de la copiii cu acces la internet, cu vârsta cuprinsă între 8 și 17 ani, arată că doi din cinci copii spun că au fost jigniți sau au primit mesaje supărătoare pe internet, numărul acestora fiind în creștere cu aproximativ 3 procente față de 2021.
”Doar 17% dintre copii admit că au trimis altora astfel de mesaje cu conținut ofensator. Ponderea fetelor care afirmă că au fost jignite pe internet este cu 12 puncte procentuale mai mare decât a băieților care au avut o astfel de experiență, iar copiii din mediul rural afirmă într-o măsură mai ridicată că au fost jigniți/ deranjați pe internet comparativ cu cei din mediul urban. 77% dintre copii afirmă că petrec cel puțin 3 ore zilnic pe internet”, precizează Salvați Copiii.
”Astfel, doar 3 din 10 victime ale abuzului cibernetic au avut încredere să discute cu cineva despre incident, de obicei un prieten. Pentru că traumele le afectează modul de funcționare și randamentul școlar, este crucial ca părinții și profesorii să înțeleagă că într-o astfel de situație toți copiii implicați sunt victime, indiferent de rolul pe care îl au (victimă, agresor, martor) și au nevoie de ajutor din partea adulților pentru a gestiona situația și a reduce efectele”, precizează sursa citată.
În contextul acestor cifre și pentru a marca Ziua Siguranței pe Internet, Organizația Salvați Copiii pune la dispoziția părinților ghidul „Copilul tău este în siguranță pe internet?”, care are rolul de a-i ajuta să aibă o mai bună înțelegere a pericolelor online și pentru a le oferi suport în sprijinirea copiilor și adolescenților în navigarea lor sigură pe internet. Ghidul poate fi descărcat de pe oradenet.ro și poate fi adaptat pentru orice grupă de vârstă.
“De asemenea, punem la dispoziție o linie de consiliere pentru a aborda problemele întâmpinate pe internet și o linie de raportare a conținuturilor ilegale sau dăunătoare, lucrând în strânsă colaborare cu autoritățile competente. Eforturile noastre comune sunt esențiale pentru a asigura un mediu online sigur pentru copiii noștri. Este esențial să dezvoltăm în continuare strategii în cadrul politicilor publice care să garanteze respectarea drepturilor copiilor în mediul online”, a declarat președintele executiv al Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu.