Aproape jumătate din fondul de carte din bibliotecile rurale este uzat și neactual
-
25 Ianuarie 2018 17:46
Aproape jumătate din fondul de carte din bibliotecile rurale din R. Moldova este uzat și neactual, susțin bibliotecarii. Cărțile sunt vechi și deteriorate, iar o parte sunt în grafie chirilică. Deși legislația prevede alocarea din bugetul de stat câte șapte lei pe cap de locuitor pentru achiziționarea de fond de carte, acest lucru nu se aplică în practică, spun bibliotecarii.
Dacă în bibliotecile din orașe situația este una acceptabilă la capitolul dotarea și calitatea cărților, situația este gravă în bibliotecile din satele Republicii Moldova, după cum a afirmat directoarea Bibliotecii Muncipale ”B.P.Hasedeu” din Chișinău, Mariana Harjevschi.
”48 la sută din cărțile aflate în biblioteci sunt inaccesibile, sunt în grafie chirilică învechite, deteriorate fizic astfel încât generația tânără nu poate citi și nu îi poate găsi pe rafturi pe mulți dintre scriitorii actuali, contemporani. Este un deficit de carte din România dar și cea publicată în R. Moldova nu ajunge în bibliotecile rurale”, a declarat directorul Bibliotecii Municipale ”Bogdan Petriceicu Hadeu”, Mariana Harjevschi
În biblioteca publică din satul Crihana Veche, raionul Cahul, au fost scoase de pe rafturi cărțile în grafie chirilică. Deși fondul bibliotecii s-a îmbogățit acum doi ani cu câteva mii de volume donate din România, mai este nevoie încă de multă carte românească, carte pentru copii, precum și de creația autorilor contemporani autohtoni pentru a putea răspunde așteptărilor celor peste 5.000 de locuitori ai localității, susține managerul instituției, Maria Cudlenco.
”Nu știu de câte cărți am mai avea nevoie dar știu că avem nevoie de flux de carte actuală. De exemplu de cărțile propuse pe la saloanele de carte, cărților scriitorilor contemporani dar și a celor clasici. Nu prea avem nici prea multă română și contemporană. Cărțile sunt scumpe și primăriile nu pot aloca prea mulți bani pentru cumpărare de carte”, după cum a declarat Maria Cudlenco, Directoarea bibliotecii publice din Crihana Veche.
Pentru a veni în sprijinul bibliotecilor rurale, Direcția Cultură a Primăriei Chișinău împreună cu Biblioteca Municipală ”B.P.Hasdeu” și Uniunea Scriitorilor a lansat Campania ”O carte pentru cetate”. Până în decembrie filialele bibliotecii municipale vor colecta cărți de la locuitorii din Chișinău, care ar urma să ajungă în sate.
Potrivit datelor statistice de la 1 ianuarie 2017 numărul bibliotecilor publice și filialele lor din R. Moldova este din 1343 de instituții.
O situație gravă se atestă, potrivit ultimului raport al al Bibliotecii Naționale, la capitolul rată de înnoire a colecției de documente care în 2016 era de 87 de ani, în timp ce UNESCO recomandă înnoirea fondului o data la 7-10 ani.