Aproape 80% din pensionari trăiesc sub minimul de existență
-
12 Aprilie 2017 14:34
Situația drepturilor omului în Republica Moldova nu a înregistrat progrese pe parcursul anului 2016, față de anii precedenți, arată raportul anual al Oficiului Avocatului Poporului, făcut public miercuri, 12 aprilie, în cadrul unei mese rotunde. Potrivit documentului, cele mai des încălcate drepturi și libertăți sunt cele legate de accesul la justiție, drepturile persoanelor aflate în detenție, dreptul la protecție socială și la servicii de sănătate de calitate.
Persoanelor sărace și familiilor defavorizate cel mai des le este limitat accesul la servicii medicale de calitate, iar una dintre cauze o reprezintă plățile informale, arată raportul Oficiului Avocatului Poporului. În mod special, se atestă accesul limitat la serviciile de urgență, care sunt subfinanțate și nu oferă, în multe cazuri, asistență medicală de calitate. De asemenea, protecția socială a cetățenilor din Republica Moldova este redusă, în contextul unor venituri foarte mici. Nivelul pensiei medii, dar și cel al salariului minim se situează sub minimul de existență, a subliniat Svetlana Rusu, șefa direcției de investigare și monitorizare din cadrul oficiului ombudsmanului.
„Mărimea pensiei pentru 78,8 procente dintre beneficiarii de pensii este sub minimul de existență stabilit pentru pensionari. Nici salariul minim pe țară, în valoare de 1000 de lei nu acoperă minimul de existență stabilit pentru o persoană aptă de muncă, de 1926 de lei. Rata de acoperire a salariului minim este de 52 la sută”, a constatat Svetlana Rusu.
Specialiștii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului au mai constatat încălcarea frecventă a drepturilor copiilor, în special, a celor cu dizabilități. Șefa Direcției drepturile copilului, Tamara Tentiuc.
„Sunt carențe în procesul de incluziune socială a copiilor cu tulburări din spectrul autism, a celor cu dizabilități senzoriale și locomotorii, inexistența unei instituții de stat care să ofere asistență psihologică specializată calificată copiilor ci dizablități, carențe în procesul de educație incluzivă, accesul copiilor cu necesități speciale la viața socială, care adesea este limitat din cauza lipsei unei acomodări rezonabile a infrastructurii”, a constatat Tamara Tentiuc.
În raport a fost inclus și un compartiment special referitor la dreptul la un mediu ambiant curat, care arată că cetățenii au acces limitat la apă potabilă de calitate. De asemenea, există o problemă cu depozitarea deșeurilor și cu păstrarea și întreținerea fondului forestier. În regiunea autonomă găgăuză cel mai des s-a constatat încălcarea dreptului la proprietate și libertatea activității de antreprenor, dar și dreptului de a studia limba maternă, adică găgăuza. În regiunea transnistreană cea mai sesizată problemă de către Avocatul Poporului continuă să fie documentarea populației cu acte de identitate naționale și de stare civilă. De asemenea, sunt atestate cazuri de răpire a persoanelor în zona de securitate.