Aproape 60 de milioane de locuri de muncă din Europa sunt amenințate de criza creată de coronavirus

  • 20 Aprilie 2020 13:40
Aproape 60 de milioane de locuri de muncă din Europa sunt amenințate de criza creată de coronavirus

Aproape 60 de milioane de locuri de muncă din Uniunea Europeană și Regatul Unit sunt amenințate de pandemia de coronavirus, potrivit unui raport al companiei de consultanță McKinsey, citat de CNN, preluat de Agerpres.

Firma avertizează că rata șomajului în UE ar putea crește de la aproximativ 6% la mai mult de 11% și va rămâne ridicată ani întregi dacă efectele bolii nu sunt eliminate rapid.

McKinsey estimează că unul din patru locuri de muncă din întreaga Uniune Europeană și Regatul Unit este expus riscului de reducere a orelor sau a plății, problemelor temporare sau concedierii permanente, scrie Mediafax. Profesiile care nu necesită un contact strâns cu alții, inclusiv contabilii și arhitecții, sunt considerate cu risc scăzut, împreună cu cele care oferă servicii esențiale, cum ar fi poliția.

Aproximativ 55 de milioane de lucrători sunt angajați în profesii cu risc ridicat, inclusiv casiere, bucătari, lucrători în construcții, personal hotelier și actori. Aproximativ 80% din locurile de muncă considerate de risc sunt deținute de persoane care nu au o diplomă universitară.

În cadrul unui scenariu în care Europa nu reușește să limiteze pandemia în termen de trei luni și este forțată să continue măsurile de distanțare socială în perioada verii, rata șomajului UE va atinge 11,2% în 2021 și nu va scădea până în 2024.

McKinsey a spus că firmele și guvernele trebuie să ia decizii rapide pentru a proteja locurile de muncă. Companiile ar trebui să își reducă costurile, să separe schimburile de muncă și să permită lucrul la distanță, când este posibil. Guvernele ar trebui să ofere garanții la credite, scutiri de impozite și plăți garantate pentru lucrători, o parte dintre aceste măsuri fiind deja luate în toată Europa.

Pachetul de ajutor pentru coronavirus al Uniunii Europene include până la 100 de miliarde de euro în subvenții salariale care vizează prevenirea disponibilizărilor în masă, precum și sute de miliarde de euro în împrumuturi acordate companiilor și credite pentru guvernele UE.

Piața muncii din SUA este deja lovită de pandemie, cu aproximativ 22 de milioane de oameni, sau aproximativ 13,5% din forța de muncă, depunând cereri de șomaj începând cu 14 martie. Rata șomajului, care a urcat la 4,4% în martie, de la un minimul istoric de 3,5% în februarie, se așteaptă să atingă o valoare dublă în aprilie.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău