Aproape 50% din populația adultă a Republicii Moldova suferă de hipertensiune arterială

  • 09 Aprilie 2013 14:18
Aproape 50% din populația adultă a Republicii Moldova suferă de hipertensiune arterială

Aproape jumătate din populația adultă a Republicii Moldova suferă de hipertensiune arterială, însa doar 10 la sută dintre bolnavi sunt a evidență medicală, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

Totodată, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a mortalității în Republica Moldova. De Ziua Mondială a Sănătății, specialiștii îi îndeamnă pe oameni să își verifice tensiunea arterială, pentru a preveni complicațiile care pot apărea în urma agravării bolii.

Tensiunea arterială poate fi măsurată în fiecare centru al medicilor de familie și chiar în unele farmacii, spun specialiștii, care le recomandă tuturor să și-o verifice.  Medicii susțin că tensiunea arterială nu trebuie să depășească gradația de 140 pe 90, dar atunci când acest lucru se întâmplă, organismul nu poate sesiza schimbarea, în cele mai dese cazuri.

Potrivit profesorului universitar Elena Vatamanu, șef de departament  al Institutului de Cardilogie, în cazul în care hipertensiunea este neglijată, aceasta poate duce la afecțiuni grave ale creierului, rinichilor, inimii sau ochilor.

Elena Vatamanu a subliat că deși de hipertensiune suferă mai des persoanele în vârstă, în ultumii ani, aceasta afectează tot mai mulți tineri.

Fumatul, consumul de alcool și abuzul de sare, greutatea prea mare a corpului, sunt cauzele care duc la apariția hipertensiunii arteriale, a declarat ministrul în exercițiu al Sănătății, Andrei Usatîi.

Mortalitatea din cauza bolilor cardiovasculare se ridică la aproape 60 la sută și se situează pe primul loc în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău