Aproape 500 de balene au eșuat într-un golf din Tasmania. Este cea mai mare tragedie de acest fel din lume

  • 23 Septembrie 2020 10:37
Aproape 500 de balene au eșuat într-un golf din Tasmania. Este cea mai mare tragedie de acest fel din lume

Sute de balene-pilot eșuate într-un golf izolat din Tasmania au murit, însă salvatorii continuă să facă tot posibilul miercuri pentru salvarea altor câteva zeci aflate încă în viață, informează AFP, citat de digi24.

În plus, alte circa 200 de balene au fost descoperite miercuri, eșuate puțin mai departe de Macquarie Harbour.

Ele ridică la 470 numărul total al balenelor eșuate în acest vast golf închis de o strâmtoare îngustă de pe coasta de vest, sălbatică și puțin populată, a insulei australiene.

Circa 270 de balene-pilot fuseseră descoperite luni, declanșând o vastă operațiune de salvare, majoritatea fiind eșuate pe un banc de nisip la care se putea ajunge doar cu barca. 

Directorul Departamentului pentru parcuri naturale, Nic Deka, a declarat miercuri că majoritatea cetaceelor descoperite azi în timpul unui zbor de recunoaștere aerian muriseră.

Cauzele acestor eșuări în masă a cetaceelor rămân necunoscute, scrie BBC.

Aproximativ șaizeci de persoane, inclusiv specialiști în protecția mediului și angajați ai fermelor de acvacultură învecinate, participă la operațiunile de salvare a balenelor-pilot descoperite eșuate luni, parțial scufundate în apă.

"În această dimineață, cea mai bună evaluare a noastră este că între 50 și 70 de balene sunt încă în viață", a precizat Deka, scrie Agerpres.

Marți, salvatorii și-au petrecut ziua în apa puțin adâncă și rece salvând 25 de cetacee, pe care, folosind cabluri atașate navelor, le-au escortat apoi până în larg.

"Este foarte obositor din punct de vedere fizic și emoțional", a mărturisit Nic Deka.

Celelalte 200 de cetacee descoperite miercuri eșuaseră la aproximativ 7-10 kilometri de grupul găsit luni. De atunci, autoritățile și-au extins zona de căutare pentru a se asigura că alte balene nu au eșuat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău