Aproape 40% din cazurile de COVID sunt în Chișinău

  • 04 Aprilie 2020 13:35
Aproape 40% din cazurile de COVID sunt în Chișinău

Actualmente în țară există trei teritorii de risc, în care se înregistrează cele mai multe cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus. Aproape 40% din cazurile confirmate sunt în municipiul Chișinău. Alte două teritorii de risc sunt raionul Ștefan Vodă, unde s-au înregistrat 14% din cazuri, și Soroca, 12%. Informațiile au prezentate sâmbătă, 4 aprilie, de către directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, transmite IPN.

Se conturează și categorii de vârstă de risc. O pătrime din numărul cazurilor confirmate de COVID-19 sunt printre persoanele cu vârsta între 50 și 60 de ani. 21% din cazuri sunt în rândul persoanelor trecute de 60 de ani. Potrivit directorului ANSP, populația cu vârsta înaintată este cea mai vulnerabilă în fața acestui risc, și din punct de vedere al infectării, dar și al consecințelor. Copiii confirmați cu COVID-19 reprezintă sub 3% din totalul îmbolnăvirilor.

Nicolae Furtună a menționat că la Ștefan Vodă și la Soroca majoritatea cazurilor de infectare sunt printre angajații sistemului de sănătate. În cadrul instituției medicale publice de asistență primară din satul Carahasani, raionul Ștefan Vodă, au fost diagnosticați mai mulți lucrători medicali. Persoana infectată a venit din afara țării. În familie acesta a contactat cu un lucrător medical care, la rândul său, a infectat și ceilalți colegi din centrul de sănătate.


Și la Spitalul de psihiatrie sunt confirmate opt cazuri printre lucrătorii medicali, după ce virusul a fost adus din afara instituției. Nicolae Furtună spune că este vorba despre o transmitere internă între colegi, nu de la pacient, așa cum s-a întâmplat la Spitalul municipal nr. 1, unde pacienta a ascuns că este infectată și a molipsit doi lucrători medicali.

Până în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate 591 de cazuri de COVID-19. Din cele zece decese asociate cu noul tip de coronavirus, trei sunt în stânga Nistrului. Cel mai tânăr pacient are 27 de ani. Este vorba de o tânără din regiunea transnistreană. Printre decedați sunt și doi medici. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău