Aproape 400 de jurnaliști deținuți în lume în 2020

  • 14 Decembrie 2020 08:35
Aproape 400 de jurnaliști deținuți în lume în 2020

Numărul jurnaliștilor deținuți în lume se ridică la 387 la sfârșitul anului 2020, o cifră aproape stabilă pe un an, în ciuda creșterii arestărilor arbitrare în legătură cu criza sanitară, potrivit bilanțului anual al RSF publicat luni și citat de France Presse, potrivit Agerpres.

 La fel ca în 2019, când Reporteri fără Frontiere au raportat 389 de jurnaliști închiși pentru a-și fi exercitat meseria, cinci țări concentrează mai mult de jumătate dintre ei (61%), indică ONG-ul în raportul său.


China rămâne în frunte cu 117 jurnaliști deținuți (profesioniști sau nu), înaintea Egiptului (30), Arabiei Saudite (34), Vietnamului (28) și Siriei (27).


"Numărul de jurnaliști deținuți în întreaga lume rămâne la un nivel istoric ridicat", subliniază ONG-ul.

Iar femeile, "din ce în ce mai numeroase în profesie, nu sunt cruțate", denunță secretarul general al RSF, Christophe Deloire, citat într-un comunicat.

Potrivit raportului, 42 dintre acestea "sunt în prezent private de libertate", în creștere față de 31 în 2019 (+35%).

În total, 17 au fost "aruncate după gratii" în cursul anului, dintre care 4 în Belarus, centrul unei "represiuni fără precedent de la" realegerea considerată frauduloasă a lui Aleksandr Lukașenko, aflat la conducerea acestei foste republici sovietice din 1994.

O altă evoluție notabilă: creșterea arestărilor legate de criza sanitară, cu 14 jurnaliști "încă în spatele gratiilor" pentru a fi urmărit pandemia, dintre care 7 în China.

ONG-ul, care a lansat în martie un "Observator 19" al libertății presei în timpul pandemiei COVID-19, a înregistrat "peste 300 de incidente legate direct de acoperirea jurnalistică a crizei sanitare" în perioada februarie și sfârșitul lunii noiembrie, implicând aproape 450 de jurnaliști.

"Interpelările și arestările arbitrare", care reprezintă "35% din abuzurile înregistrate (în fața violențelor fizice sau morale)", s-au "multiplicat de 4 ori" între martie și mai, precizează raportul.

"Legile excepționale sau măsurile de urgență adoptate" în majoritatea țărilor pentru a contracara pandemia "au contribuit la oprirea informațiilor", explică RSF.

De asemenea, "cel puțin 54 de jurnaliști sunt în prezent ținuți ostatici" în Siria, Yemen și Irak, numărul acestora scăzând cu 5% într-un an.

ONG-ul face de asemenea referire la 4 jurnaliști dați dispăruți în 2020, în timp ce nu au fost înregistrate noi cazuri de dispariție în 2019. Ei provin din Orientul Mijlociu, Africa subsahariană și America Latină.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău